ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Έφερε Αβερώφειο , τέλειωσε Αχελώο, υποσχέθηκε αρχαίο θέατρο ο Αλέξης Τσίπρας
Τελειώνει η επιτροπεία της χώρας τόνισε στο αναπτυξιακό συνέδριο της Λάρισας
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θεσσαλικής Περιφέρειας παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου, ενώ αναφέρθηκε στην παραχώρηση του στρατοπέδου Μουγά στο δήμο και ανέφερε ότι την κυβέρνηση την απασχολεί η ανστήλωση του αρχαίου θεάτρου. . Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ανάπτυξη, χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει και υπογράμμισε παράλληλα ότι η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης και η επιτροπεία τελειώνει.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα έργα εκτροπής του Αχελώου, επισημαίνοντας ότι έγιναν η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση προτείνει ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά γόνιμη τη διοργάνωση των Περιφερειακών Συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Θεσσαλία.
«Προχωρήσαμε στην οργάνωση των συνεδρίων αυτών, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικές διαφορές ή αποστάσεις. Προσερχόμαστε με τις θέσεις και τον σχεδιασμό μας, έτοιμοι όμως να ακούσουμε τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς κανενός είδους προκατάληψη.
Και φυσικά, έχουμε ήδη δημιουργήσει τον μηχανισμό που θα καταγράψει τα όσα συμφωνούνται σε αυτά τα συνέδρια και θα παρακολουθήσει την υλοποίησή τους.
Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή το εξής:
Η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης. Και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες. Ακόμα και το ΔΝΤ, που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 205 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2.65% Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που τολμώ να την αποκαλέσω εθνική. Και που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας.
Θέλω να είναι καθαρό, επίσης, ότι, για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει.
Ξέρουμε ότι, πρωταθλήτριες στην αναπτυξιακή πολιτική, είναι χώρες που εστιάζουν στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, στην διαφάνεια. Αλλά και στην υψηλή κατάρτιση, στην δίκαια αμειβόμενη εργασία, στη διάχυση των κερδών της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία, στη διεύρυνση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, στον σεβασμό του περιβάλλοντος, στον πολιτισμό και στη μάθηση».
«Το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2 η ανάπτυξη», τόνισε στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη 2,65% για το 2018 αν και εγώ εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη». Και πρόσθεσε ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάπτυξη να μην είναι μόνον αριθμοί αλλά να αφορά την καθημερινότητα του πολίτη». «Εμείς θέλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι ο διάλογος με την αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες ανέφερε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για διάλογο για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Θεσσαλία αποτελεί τον πυλώνα της παραγωγικής προοπτικής της Ελλάδας.
Είμαι βέβαιος ότι ο ενθουσιασμός σας απορρέει την επιτυχία που έχει αυτή η διοργάνωση η τέταρτη στη σειρά κατά την ομιλία του στο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. «Πρέπει να αναζητήσουμε καινούργιες και ουσιαστικές λύσεις, είπε ο πρωθυπουργός γιατί στο παρελθόν παλιές λύσεις δημιούργησαν καινούργια προβλήματα. Αυτή η διαδικασία θα πετύχει αν δεν εξαντληθεί σε κάθε περιφέρεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αλλά να έχει και μια θεσμική συνέχεια. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που δίχως προσπάθεια σύνθεσης και δημιουργίας συναινέσεων τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ύπήρχαν κάποιοι που είχαν έντονη προκατάληψη και προέτρεψαν περιφερειάρχες να μη συμμετέχουν. Τους ξεπέρασε η ίδια η ζωή. Αυτός ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει στον κύκλο των συναινέσεων και των συνεννοήσεων που είναι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η αισιοδοξία μετατρέπεται σε σιγουριά. Η χώρα βγαίνει από την μεγάλη περιπέτεια. Είμαστε έτοιμοι για μεγάλες τομές. Να σχεδιάσουμε το μέλλον όπου υπάρχουν. Η Θεσσαλία αποτελεί τον πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας και πρέπει από εκεί να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας».
«Η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία. «Ακόμα και το ΔΝΤ» πρόσθεσε, που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2.65%. Η ανάπτυξη να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές αλλά να αφορά το σύνολο των πολιτών. Για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άνεργη και άδικη.
Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει.
Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες.
Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είμαστε μία από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να συνενοηθούμε για ένα πράγμα ποια ανάπτυξη θέλουμε.
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Είναι εθνική προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας».
«Το ζήτημα διαχείρισης του νερού, αφορά τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, και κατά προέκταση των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Το θέμα μας απασχόλησε τώρα. Μας απασχολεί όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από την δεκαετία του 80. Στο διάστημα αυτό δεν προχώρησαν άλλα έργα για την διαχείρηση των υδάτων και η Θεσσαλία, απειλείται με ερημοποίηση. Η τοπική κοινωνία πρέπει να δώσει βάρος στον κοινωνικό διάλογο και την διαβούλευση και στην αναζήτηση όλων των διαθέσιμων λύσεων. Τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε σήμερα. Μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής. Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου».
«Το έργο της εκτροπής του Αχελώου έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας. Η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση».
«Το ζήτημα διαχείρισης του νερού αφορά τη βιωσιμότητα αλλά και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει λύση, που θα είναι ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής».
Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα, που είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα:
Τα μέτρα αυτά, αφορούν τις εξής κατευθύνσεις:
Πρώτον, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών,
Δεύτερον, την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών, Οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.
Τρίτον, την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων και την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής.
Τέταρτον, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.
Πέμπτον, μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.
Έκτον, την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκατ. για μια τριετία.
Έβδομο, την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που είναι καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Όγδοο, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό. Σήμερα είχα μία σημαντική συνάντηση στο Βόλο με εταιρείες που έχουν ενσωματώσει την καινοτομία και διαπίστωσα πως υπάρχουν πραγματικά πρωτοπόρες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο.
Και τέλος, ένατο, την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών για αγροτικούς δρόμους αρδευτικά κανάλια εγγειοβελτιωτικά έργα.
«Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος η συνεργασία μας με τις Περιφέρειες της χώρας. Εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί «δήθεν παραγωγούς» , όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος που έχουν ονοματεπώνυμο και πρόσημο. Μια πρακτική που λειτούργησε σε βάρος των πραγματικών και κυρίως των νέων παραγωγών».
«Το ζητούμενο δεν είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα ή οποιουδήποτε άλλου παραγωγικού κλάδου, ξέχωρα από τους υπόλοιπους, αλλά η δημιουργία αλυσίδων αξίας, και, κατά συνέπεια, η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Σε αντίθεση με το παρελθόν αποτελεί στρατηγική μας επιλογή στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης η συνεργασία με τις Περιφέρειες. Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί «δήθεν παραγωγούς», όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος».
«Το σχέδιο μας για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα». Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τα πιο υγιή, δυναμικά και παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα».
«Η δική μας λογική δεν εξαντλείται στην παράθεση αριθμών και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Είναι πρόσφατες οι εποχές, το θυμόμαστε όλοι, που η ροή πόρων στην οικονομία ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αλλά δεν βοήθησε στην παραγωγική ανασυγκρότηση και σπαταλήθηκε με πελατειακούς τρόπους που δεν τιμούσαν το πολιτικό σύστημα, ούτε βοηθούσαν την οικονομία να εδραιωθεί σε σταθερές βάσεις.
Και αυτή είναι μία από τις ουσιαστικές αιτίες της κρίσης. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Όλα τα προγράμματα αξιολογούνται. Και κάθε ευρώ που διατίθεται, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας. Η δυναμική της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία είναι αξιοσημείωτη και ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο προς το μέλλον και ιδιαιτέρα αν διασφαλίσουμε τους όρους, μέσα από τους οποίους η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα θα συνδεθεί με τους παραδοσιακούς κλάδους παραγωγής».
Στον τουρισμό, είχαμε μια εξαιρετική χρονιά όπως τα τελευταία χρόνια, που ο τουρισμός αναδεικνύεται ως ένας δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και αυτό αφορά και αυτήν εδώ την περιοχή. Η δική μας επιδίωξη, είναι η τουριστική ανάπτυξη, να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον να λειτουργεί σε κλίμακες που δεν διαταράσσουν την συνολική ζωή και την παραγωγική λειτουργία του τόπου, να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες και να συνδέεται μαζί τους, και, βεβαίως, να διασφαλίζει βιώσιμες εργασιακές σχέσεις.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό μπορεί να διαδραματίσει το Κέντρο Επιχειρημ. Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ενταγμένη σε έναν τέτοιο, ενιαίο φορέα έρευνας και τεχνολογίας, βλέπουμε και την λειτουργία της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής.
Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, η κυβέρνηση ακολουθεί μια πάγια τακτική παραχώρησης χώρων για δημόσια χρήση. Έτσι, για την πόλη της Λάρισας, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει ήδη συγκατατεθεί στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Μπουγά», καθώς και τμήματος του στρατοπέδου «Τζήμα», προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους ως χώροι πολιτισμού και αναψυχής. Το 2016 προχωρήσαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Θεσσαλία κατά 243,84%. Και αυτό παρά τα εξαιρετικά σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα.
«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα η θεσμική αυτή καινοτομία θα έχει συνέχεια. Το μίνι υπουργικό συμβούλιο που έγινε πριν από λίγο με τη συμμετοχή 15 έως 17 υπουργών και βουλευτών, ήλπιζα και προσδοκούσα όλων των κομμάτων τον δήμαρχο και την περιφερειάρχη πρέπει να έχει συνέχεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η μεγάλη εθνική περιπέτεια δεν μπορεί να ξεπεραστεί εάν δεν κάνουμε υπερβάσεις στον τρόπο που σχεδιάζουμε. Σχεδιάζουμε για την επόμενη μέρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας και οφείλουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης εθνικής περιπέτειας. Οφείλουμε να διδαχθούμε και να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές. Χρειάζεται γενναιότητα και χρειάζεται τόλμη.
Πιστεύω ότι η Θεσσαλία μπορεί να γίνει το πεδίο που θα πειραματιστούμε πιλοτικά για εφαρμόσουμε αυτό το νέο σχέδιο. Θέλουμε μια Ελλάδα δημιουργική . Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να οικοδομήσουμε μια άλλη Ελλάδα παραγωγική και πιο δίκαιη», δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Ο Αχελώος
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στα έργα του Αχελώου, τα οποία, όπως ανέφερε οδήγησαν σε σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση τον κάμπο και τελικά σε αδιέξοδο. «Τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής. Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου. Και έχει οδηγήσει τον κάμπο σε σοβαρό αδιέξοδο.
Η εκτίμηση είναι ότι έχουν καταναλωθεί πάνω από 3 δις κυβικά μέτρα νερό που δεν ανανεώνεται. Και κάθε χρόνο, από αυτό το μη ανανεώσιμο νερό, αντλείται μια ποσότητα της τάξης των 150 εκ. κυβικών. Πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην ερημοποίηση.
Το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο δεν πήρε ποτέ τη μορφή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης, έχει απορριφθεί, για περιβαλλοντικούς λόγους, από 6 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και υπάρχει ακόμα νέα εκκρεμότητα στο ΣτΕ.
Και, επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με θεσμικά και νομικά ευρωπαϊκά κείμενα, που, για την άρδευση και τα υδροηλεκτρικά έργα, προκρίνουν λύσεις εντός των λεκανών απορροής.
Επομένως, η ιδέα της εκτροπής, και η έδραση επί αυτής όλης της ανάπτυξης του τόπου, δημιουργεί υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα την οποία κανείς δεν προσπάθησε πραγματικά στο παρελθόν να λύσει με ένα βιώσιμο σενάριο.
Η καθυστέρηση χρόνων στα έργα εντός της λεκάνης απορροής οφειλόταν στη συντήρηση της ιδέας για την εκτροπή του Αχελώου. Δηλαδή η εκτροπή έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας.
Από την άλλη θέλω να ξεκαθαρίσω οτι, η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.
Έτσι το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, περιλαμβάνει κατ αρχήν, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Από αυτό το πρώτο βήμα που όλοι συμφωνούμε, πρέπει να ξεκινήσουμε.
Στο σχέδιο, προβλέπονται, επίσης, πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημενα.
Η κάλυψη ζήτησης 250 εκ. κυβικών, προτείνεται να γίνει από πολλά νέα φράγματα εντός Θεσσαλίας, από υδατοδεξαμενές σε πεδινές περιοχές, και από επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων.
Το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκ. ευρώ. Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους.
Ήδη αυτές τις μέρες συζητήσαμε για την κάλυψη από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από νέους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους. Εξαντλητική συζήτηση για το ζήτημα, έχει γίνει, τόσο στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όσο και κατά το προηγούμενο διάστημα, με την παρουσία στην περιοχή του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Θέλω να επαναλάβω για μία ακόμα φορά, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει λύση, που θα είναι ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής».
Το επιχειρείν…
Από τη συνεδρίαση του υπουργικούσυμβουλίου παρουσία του πρωθυπουργού στη Λάρισα παρουσίατου περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Οσον αφορά ειδικότερα τη στήριξη του Θεσσαλικού επιχειρείν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία, οφείλει να συνδέει στενότερα μεταξύ τους, τους διάφορους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας.
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που είναι επίσης προσανατολισμένος στην τόνωση της βιομηχανίας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγροδιατροφή.
Αλλά και στην στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση.
Επιτρέψτε μου εδώ μια μικρή παρένθεση: Ακούμε πολλές φορές συγκρίσεις ανάμεσα στον αριθμό των προτάσεων που προσελκύει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίσαμε πριν ένα χρόνο σχεδόν, και τις πολυάριθμες προτάσεις των προηγούμενων αναπτυξιακών.
Αλλά ξεχνούν να μας πουν ότι το πακέτο των προηγούμενων νόμων ήταν καθηλωτικό για την ανταγωνιστικότητα. Ήταν άνισο, διαμορφωμένο με αμφίβολες αξιολογήσεις και με ελλειμματική χρηματοδότηση.
Το 95% των προτάσεων ήταν χαμηλής τεχνολογίας. Και το 4,2% των επιχειρήσεων έπαιρναν το 43,6% των επιχορηγήσεων.
Τα μικρά επενδυτικά σχέδια παραγκωνιζόταν. Οι αξιολογητές υποαμοιβόταν, ελάχιστοι ήταν ενεργοί και δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι.
Αυτό το περιβάλλον ευνοούσε τις πελατειακές σχέσεις, ενώ το 2015 παραλάβαμε 6.000 ανολοκλήρωτα σχέδια και οφειλές 6 δισ. στους επενδυτές.
Ο σημερινός αναπτυξιακός ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις δραστηριότητες έντασης γνώσης, καθώς και στις συνέργειες και δικτυώσεις των επιχειρήσεων. Ενώ έχει βελτιωθεί ουσιαστικά το στελεχικό δυναμικό που αξιολογεί τα επενδυτικά σχέδια.
Το σχέδιο μας για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα».
Στην Θεσσαλία, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας.
Από αυτές, περίπου 39% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας. Από τις αιτήσεις αυτές, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, μια στις δύο αιτήσεις για την Περιφέρεια, αφορούν την αγροδιατροφή και ειδικά το μεταποιητικό της κλάδο.
Συνολικά υποβλήθηκαν 27 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 57,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μέσα από το νέο Ταμείο Υποδομών που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες, , με πόρους 1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών – βιοτεχνικών πάρκων.
Και ακόμα, έως το 2021 θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων. Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής τους.
…και ο τουρισμός
Η δική μας επιδίωξη, είναι η τουριστική ανάπτυξη, να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον. Να λειτουργεί σε κλίμακες που δεν διαταράσσουν την συνολική ζωή και την παραγωγική λειτουργία του τόπου. Να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες και να συνδέεται μαζί τους.
Και, βεβαίως, να διασφαλίζει βιώσιμες εργασιακές σχέσεις.
Άμεσα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων.
Στην Θεσσαλία, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις. Και από τις 124 που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκε θετικά περίπου το 96%. Οι 116 προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 6,2 εκατ. ευρώ.
Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, η κυβέρνηση ακολουθεί μια πάγια τακτική παραχώρησης χώρων για δημόσια χρήση.
Έτσι, για την πόλη της Λάρισας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη συγκατατεθείς στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Μπουγά», καθώς και τμήματος του στρατοπέδου «Τζήμα». Προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους ως χώροι πολιτισμού και αναψυχής. Ιδιαιτέρα μας απασχολεί επίσης η αναστήλωση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.
Ενός έργου που είναι σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο κομμάτι των μελετών για το θέατρο αυτό έχει ολοκληρωθεί ήδη. Το επόμενο βήμα είναι η ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης.
Οι εργασίες υπολογίζεται να κρατήσουν περίπου τρία χρόνια.
Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 3 εκ ευρώ και ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 θεατές».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του κάνοντας αναλυτική αναφορά στο σύνολο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλίας ή έχουν δρομολογηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΛΑΔΑ | 23.11.2024 | 15:07
Τραγωδία στην Άμφισσα: Θάνατος βρέφους από λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.11.2024 | 14:57
Κίνημα Δημοκρατίας το όνομα του κόμματος Κασσελάκη - Η ιδρυτική διακήρυξη - ΒΟΛΟΣ | 23.11.2024 | 14:53
Απίστευτο τροχαίο στο κέντρο του Βόλου – Αναποδογύρισε αυτοκίνητο (φωτο) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.11.2024 | 14:36
Επανεκκίνηση – Δημήτρης Παπαλέξης: Εκδήλωση για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.11.2024 | 14:31
Γουργιώτης για εκλογές στο Επιμελητήριο: Γκάλοπ παραγγέλνουν όσοι έχουν ανασφάλειες και θέλουν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.11.2024 | 14:20
Πρόβλεψη Τακούδη- πότε περιμένουμε τα πρώτα χιόνια στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 23.11.2024 | 14:13
Στο ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κλιμάκιο της «Επιμελητηριακής Σύμπραξης» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.11.2024 | 14:08
Προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους στη Θεσσαλία: 18 κλήσεις στην Πυροσβεστική για κοπές δέντρων
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.11.2024 | 17:49
Θλίψη στη Λάρισα για την απώλεια της 50xρονης εκπαιδευτικού Ειρήνης Καρτσαφλέκη – Ντικούδη - ΛΑΡΙΣΑ | 22.11.2024 | 13:30
Larissa Santa City: Η Λάρισα γίνεται απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός για μικρούς και μεγάλους (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.11.2024 | 09:30
Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά 38χρονος, μέσα στο σπίτι του - ΒΟΛΟΣ | 22.11.2024 | 13:40
Βόλος: «Εσβησε» 20χρονος άγγελος στο πανεπιστημιακό- Δωρίζουν τα όργανα οι γονείς της - ΕΛΛΑΔΑ | 22.11.2024 | 18:00
Αδιανόητο: Αστυνομικός έκανε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και τον ενημέρωσαν μετά από έναν χρόνο ότι έχει καρκίνο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.11.2024 | 21:04
Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΛΑΡΙΣΑ | 22.11.2024 | 10:52
Ο Λαρισαίος έκρυβε 220.000 ευρώ μέσα σε κατσαρόλα. - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.11.2024 | 21:07
Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε δύο φωτιές κοντά στο Μορφοβούνι