ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ένα χρόνο μετά τον «Ιανό» αγνοείται η τύχη του φράγματος Μουζακίου -που βρίσκεται το φράγμα της Σκοπιάς
Για το έργο είχε δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Καρδίτσα μετά τις περσινές πλημμύρες
Δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των έργων που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ –ποιά έργα προκρίνονται για τη Θεσσαλία
Συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες ένας χρόνος από την καταστροφική θεομηνία «Ιανός» που έπληξε την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, αλλά φαίνεται πως στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η υπόθεση έχει ξεχαστεί , παρά τις συμφορές που προκλήθηκαν στον τόπο μας.
Τότε λοιπόν είχε αναδειχτεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μάλιστα, που είχε προχωρήσει σε σχετική δήλωση επισκεπτόμενος την Καρδίτσα, ότι αν είχαν κατασκευαστεί τα έργα του φράγματος Μουζακίου στον Πάμισο και του φράγματος Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, θα είχαν κατά πολύ μετριαστεί τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Ανακοινώθηκαν λοιπόν χθες 18 επενδυτικά προγράμματα άρδευσης ύψους 1 δις ευρώ με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα) και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα δύο σημαντικότερα μετά το έργο του Αχελώου (φράγμα Συκιάς) για το θεσσαλικό κάμπο (Μουζάκι και Σκοπιά) .
Μάλιστα προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι .από τα 8 αυτά έργα τα 4 αφορούν τα Τρίκαλα που είναι η πιο ευνοημένη περιοχή στο θεσσαλικό κάμπο από πλευράς επιφανειακών υδάτων, τα 2 μόλις τη Λάρισα που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης επιφανειακών νερών και δύο μόλις την Καρδίτσα εκ των οποίων το ένα αφορά τον εκσυγχρονισμό των δικτύων Ταυρωπού που ούτως ή άλλως είχαν υποστεί ζημιές από το πέρασμα του «Ιανού» και το άλλο ένα έργο που «χρονίζει» εδώ και μία δεκαετία και είναι το αρδευτικό Ορφανών Kαρδίτσας-Υπέρειας Φαρσάλων με παράλληλο εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων στην περιοχή.
Τα έργα αυτά που αφορούν τη Θεσσαλία είναι τα εξής:
– Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στον Δίλοφο (Κακλιτζόρεμα) Λάρισας
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στη Ναρθάκη (Λουτζιακόρεμα) Λάρισας
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στον Νεοχωρίτη Τρικάλων
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στο Γριζάνο Τρικάλων
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης Αχλαδοχωρίου Τρικάλων
-Εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού
-Δίκτυο Άρδευσης στις τοποθεσίες Υπέρειας – Ορφανών Καρδίτσας
– Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στην τοποθεσία στον Τίτανο Τρικάλων
Τα δύο έργα της Λάρισας σχετίζονται κυρίως με την ύδρευση της περιοχής Φαρσάλων, ενώ το έργο στον Τίτανο που είχε προτείνει και η περιφέρεια, είναι κάτι ανάλογο με το φράγμα της Γυρτώνης και αφορά τον έλεγχο της ροής του Ενιπέα προς τον Πηνειό με ρουφράκτη στην περιοχή ανάμεσα σε Μεταμόρφωση, Βλοχό του δήμου Παλαμά και Κεραμίδι , Πηνειάδα στο δήμο Φαρκαδόνας.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι με ποιο σκεπτικό προκρίθηκαν αυτά τα έργα έναντι άλλων πολύ πιο σημαντικών και αν αυτό σχετίζεται μόνο με την ωριμότητά τους (άρα δεν υπάρχει ιεράρχηση) ή αν υπάρχουν και παρεμβάσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων.
H δέσμευση Μητσοτάκη για το φράγμα Μουζακίου
Να σημειώσουμε ότι τα φράγματα Μουζακίου και Πύλης είναι πολλαπλής σκοπιμότητας, καθώς πέρα από άρδευση, ύδρευση, η κλεκτρική ενέργεια και αντιπλημμυρική προστασία, αποτελούν και συνοδά έργα του σχεδιασμού της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Καρδίτσα πέρυσι το φθινόπωρο, σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Μουζακίου είχε δηλώσει τα εξής για το φράγμα στον Πάμισο (Μουζακίου):
"Εφόσον το φράγμα στο Μουζάκι για το οποίο και εγώ ακούω να γίνεται πολύς λόγος είναι επιβεβλημένο και σωστά μελετημένο και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Το έργο του Αχελώου είναι μια πολύ μεγάλη άλλη κουβέντα για την οποία εγώ είμαι έτοιμος και έχω ήδη δώσει την εντολή και στο Υπουργείο να ξανά ανοίξουμε τη συζήτηση για την μερική-μερική εκτροπή του Αχελώου, την τρίτη εκδοχή".
Αξίζει να τονιστεί πάντως πως το έργο της Σκοπιάς Φαρσάλων στον Ενιπέα έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες από την κυβέρνηση ότι θα υλοποιηθεί έσω ΣΔΙΤ και η πολιτεία βρίσκεται στη διαδικασία της αναζήτησης χρηματοοικονομικού συμβούλου. Αντίθετα δεν υπάρχει κανένα νεώτερο για την τύχη του έργου του φράγματος Μουζακίου, παρά το γεγονός ότι είχε ιεραρχηθεί ως πρώτο στη σχετική λίστα που είχε αποστείλει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.
Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για τις ζημιές στην Καρδίτσα και για την κρισιμότητα της αντιπλημμυρικής θωράκισης Καρδίτσας, Μουζακίου, Φαρσάλων από την κατασκευή των φραγμάτων σε Σκοπιά (Ενιπέα) και Πάμισο (Μουζάκι) από τον εκδότη του ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ Γ. Αλεξίου
Τα πέντε φράγματα που απέστιλε στον Καραμανλή ο Κ. Αγοραστός
Το φράγμα Μουζακίου έχει πολλαπλή σκοπιμότητα :
• Παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας από την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Δυτικής Θεσσαλίας. Επίσης εξοικονομείται ενέργεια από τον περιορισμό των αντλήσεων για άρδευση στη Θεσσαλία. To έργο έχει μελετηθεί από τη ΔΕΗ/ Διεύθυνση Ανάπτυξης ΥΗ Έργων
• Παροχή πρόσθετου νερού από τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Δυτικής Θεσσαλίας για κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των σήμερα ανεπαρκώς αρδευόμενων περιοχών της Θεσσαλίας που ανέρχονται σε 2,4 εκατ. στρέμματα. Η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών με επιφανειακό ανανεώσιμο νερό, σε συνδυασμό με τις νέες κατευθύνσεις γεωργικής αναδιάρθρωσης στη Θεσσαλία, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής βάσης της περιοχής.
• Προστασία της στάθμης του υπογείου υδροφορέα της Θεσσαλίας ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετική ταπείνωση ευρισκόμενος σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης.
• Συμβολή στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών με την συγκράτηση πλημμυρικών παροχών.
Το φράγμα Τιτάνου βρίσκεται στον ποταμό Πηνειό κατάντη της συμβολής του ποταμού Ενιπέα στο νομό Τρικάλων.
Σκοπός του φράγματος είναι η ταμίευση και ρύθμιση, νερών της λεκάνης απορροής του ποταμού και των παραποτάμων του καθώς και εκείνων που θα προέρχονται από την μερική εκτροπή του ποταμού Αχελώου ενώ υπάρχει δυνατότητα για ενεργειακή εκμετάλλευση.
Το έργο περιλαμβάνει:
• Διώρυγες προσαγωγής – απαγωγής, προς την υφιστάμενη κοίτη του Πηνειού.
• Ρουφράκτη ύψους 17,00 m περίπου (8 θυροφράγματα πλάτους 8m το καθένα) με τα συνοδά έργα (τοίχοι αντιστηρίξεως, δίοδος ιχθύων, πλωτή κατασκευή συγκρατήσεως επιπλεόντων κλπ.). Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό (ΜΥΗΣ) ισχύος 2,73 MW περίπου με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 7,50 GWh. Ο ταμιευτήρας έχει όγκο 6,20 εκατ. m.
Με το φράγμα Τιτάνου επιτυγχάνεται η ταμίευση στη χαμηλή μόνο κοίτη του ποταμού Πηνειού και των παραποτάμων του Νεοχωρίτη, Ενιπέα, κλπ. σε συνολικό μήκος 75 km περίπου και παροχέτευση αρδευτικού νερού σε περιοχές του ν. Τρικάλων κυρίως, αλλά και του ν. Καρδίτσας. Ειδικότερα σε περιοχές που βρίσκονται στην αριστερή όχθη του Πηνειού στις κτηματικές περιοχές Γεωργανάδων, Κλοκοτού, Φαρκαδώνας, Ζάρκου και Πηνειάδας αλλά και πιθανόν της δεξιάς όχθης, στις κτηματικές περιοχές Κεραμιδίου, Βλοχού, Μεταμορφώσεως, Κοσκινά και Μαραθέας.
Το Φράγμα Πύλης
Το φράγμα Πύλης με τα συνοδά έργα κρίνεται αναγκαίο για την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη του φράγματος περιοχών, την άρδευση 100.000 στρεμμάτων περίπου, την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή των Δήμων Πύλης, Γόμφων, Πιαλείων, Ν.Καλυβίων και Τρικκαίων καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της πιθανής εκμετάλλευσης ενέργειας με την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού.
Το Φράγμα Νεοχωρίτη
Το φράγμα Νεοχωρίτη κρίνεται αναγκαίο για την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη του φράγματος περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, την άρδευση 64.000 στρεμμάτων περίπου, την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της πιθανής εκμετάλλευσης ενέργειας με την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού. Επίσης, επιτυγχάνεται σημαντική απομείωση μέχρι και ολική απόσβεση του πλημμυρικού φαινομένου του ποταμού Νεοχωρίτη. Το φράγμα χωροθετείται στον χείμαρρο Νεοχωρίτη, στη θέση Αετός στις παρυφές των Αντιχασίων Όρεων, σε θέση Β-ΒΔ του οικισμού Οιχαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
Το Φράγμα Ενιπέα
Το φράγμα ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), με τα δίκτυα διανομής νερού και λοιπά συνοδά έργα κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη του φράγματος περιοχών, την άρδευση 110.000 στρεμμάτων περίπου, την ύδρευση προβληματικών περιοχών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων και της διατήρησης οικολογικής παροχής.
Γ.Κ.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.12.2024 | 16:36
Όμορφες εικόνες σε λευκό φόντο πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα στη Φυλακτή (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2024 | 16:23
Προβλήματα από την κακοκαιρία Elena: Έκλεισαν χιονοδρομικά κέντρα, πλημμύρισαν δρόμοι -Έντονα φαινόμενα έως αύριο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.12.2024 | 16:13
Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στο Μύλο των Ξωτικών - ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2024 | 11:14
Σοκ στην Θεσσαλονίκη: 14χρονος μαχαίρωσε τον πατέρα της 16χρονης φίλης του - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.12.2024 | 10:57
Μισθοί: Πόσο θα αυξηθούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το 2025 [Πίνακας] - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 26.12.2024 | 10:49
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Δεκεμβρίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.12.2024 | 10:42
Κακοκαιρία: Έρχεται νέο ψυχρό κύμα από την Ουκρανία -χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ | 26.12.2024 | 10:19
Λαμπρά τα Χριστούγεννα στην Μητρόπολη Δημητριάδος
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.12.2024 | 08:35
Βροχερός σήμερα ο καιρός στη Λάρισα και όλη τη Θεσσαλία- χιόνια από αύριο ακόμη και μέσα στις πόλεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.12.2024 | 09:41
Τακούδης: Χιόνια την Παρασκευή και μέσα στις πόλεις Καρδίτσας, Τρικάλων, Φαρσάλων, Αλμυρού - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.12.2024 | 09:07
Ηχηρή προειδοποίηση Αρναούτογλου για νέα επιδείνωση του καιρού – «χιόνια την Παρασκευή και στα πεδινά της Θεσσαλίας» - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2024 | 22:21
Κακοκαιρία «Elena»: «Κίτρινη προειδοποίηση» από την ΕΜΥ για χιόνια σχεδόν στη μισή χώρα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.12.2024 | 15:09
Χιονίζει στη Λίμνη Πλαστήρα χωρίς να το εχει στρώσει -ΦΩΤΟ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.12.2024 | 10:42
Κακοκαιρία: Έρχεται νέο ψυχρό κύμα από την Ουκρανία -χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.12.2024 | 23:08
Θλίψη στα Τρίκαλα: Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο φιλόλογος Βασίλης Πατήλας - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.12.2024 | 16:45
Δέχθηκε ευχές για την ονομαστική του εορτή ο Χρήστος Καπετάνος (ΦΩΤΟ)