Με τη συναυλία του μεγάλου ερμηνευτή Κώστα Μακεδόνα που προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, αλλά και τους χαιρετισμούς των επισήμων προσκεκλημένων, συνεχίστηκε χθες Σάββατο η 17η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων στην πλατεία Δημαρχείου.
Εκεί όπου στα περίπτερα που είχαν στηθεί, είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πως παρασκευάζεται ο φημισμένος χαλβάς Φαρσάλων, να τον γευτούν, αλλά και να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα της επαρχίας.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκιόγλου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι μία γιορτή αφιερωμένη στον Χαλβά Φαρσάλων, ένα προϊόν που για πάνω από τέσσερις αιώνες παράγεται στον τόπο μας. Ένα από τα ισχυρότερα brand στην Ελλάδα και όχι μόνον. Αλήθεια, υπάρχει Έλληνας εντός και εκτός των συνόρων μας που να μην γνωρίζει, να μην έχει ακουστά την φήμη του Χαλβά Φαρσάλων;
Είναι λοιπόν το ελάχιστο αυτό που κάνουμε ως Δήμος κάθε χρόνο. Να αναδεικνύουμε το φημισμένο προϊόν μας, αλλά και ταυτόχρονα να προωθούμε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας και να προσελκύουμε πλήθος επισκεπτών.
Ο Χαλβάς σαπουνέ, ο Χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Οι ιστορικές αναφορές ξεκινούν από τον 15ο αιώνα ενώ θεωρείται βέβαιο πως εμφανίστηκε στα Φάρσαλα τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα.
Τι τον έκανε να ξεχωρίσει; Τα αγνά υλικά και προπαντός το μεράκι των χαλβατζήδων που μέχρι και σήμερα τον καθιστά ασυναγώνιστο, αδύνατον να αντιγραφεί σε ποιότητα και γεύση.
Κι όπως είπε πρόσφατα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ο κ. Κουρέτας, ως καθ’ ύλην αρμόδιος και στο ακαδημαϊκό του αντικείμενο, είναι ένα γλύκισμα με πολύ σημαντικά διατροφικά οφέλη. Τίποτε λοιπόν δεν είναι τυχαίο για τη διαδρομή ενός παρασκευάσματος, στην απήχησή του στην κοινωνία, αλλά και για την αντοχή του στον χρόνο.
Από την πλευρά μας, ως Δήμος Φαρσάλων, έχουμε εντάξει τον Χαλβά Φαρσάλων σε ένα ευρύ πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με προσπάθειες που ξεκινούν από τις ανασκαφές σε διάφορα σημεία της επαρχίας μας, με πλούσια ιστορία, με την δημιουργία της μουσειακής μας συλλογής στο παλαιό πρώτο δημοτικό σχολείο, με την ανάδειξη του Πύργου Καραμίχου σε Κέντρο Ψηφιακής Ιστορίας και με πολλά ακόμη. Γιατί όπως λέω συχνά, άνθρωπος που δε γνωρίζει το παρελθόν του, δε μπορεί να έχει μέλλον».
Συγκίνηση προκάλεσε τέλος, η αναφορά του Δημάρχου Φαρσάλων στον πρώτο πρόεδρο των Φαρσαλινών Χαλβαδοποιών Γιώργο Δημητρίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Μίλησε για «έναν άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, στην προσπάθεια ανάδειξης του προϊόντος» με το κοινό να χειροκροτά στη μνήμη του.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας, οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Καπετάνος, Βασίλης Κόκκαλης και Ευαγγελία Λιακούλη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος.
Ακολούθως, στη σκηνή ανέβηκε ο Κώστας Μακεδόνας χαρίζοντας μία μοναδική συναυλία στο κοινό που είχε γεμίσει την πλατεία Δημαρχείου. Την βραδιά συντόνισε η Διευθύντρια της Μουσικής Σχολής του Δήμου Φαρσάλων κ. Γκέλυ Ζάμπαλου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα, με το 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Πολιτιστικοί σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων θα χορέψουν με συνοδεία ορχήστρας στο κέντρο της πόλης μας με κύριο θέμα «Τραγούδια του Γάμου» στην πλατεία Δημαρχείου.