ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεκίνησε ο 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας -Mε 21.000 δρομείς από 152 χώρες, δείτε εικόνες
Δόθηκε σήμερα στις 09:00 το έναυσμα για την έναρξη του 41ού Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, με 21.000 δρομείς
Δόθηκε σήμερα στις 09:00 το έναυσμα για την έναρξη του 41ού Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, με 21.000 δρομείς να αναμένεται να καλύψουν την ιστορική διαδρομή από το Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό στάδιο.
Στο φετινό Μαραθώνιο συμμετέχουν δρομείς από 152 χώρες.
Εφέτος συμπληρώνονται 128 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή μαραθωνίου δρόμου ως αγωνίσματος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 41 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με την σημερινή του μορφή, 61 από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, ενώ συμπληρώνονται 78 χρόνια από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου.
Δήμαρχος Μαραθώνα: «Πρέπει να διαφυλάξουμε το μήνυμα του Μαραθώνιου»
Αναπόφευκτα στο επίκεντρο βρίσκεται και η πόλη που έδωσε το όνομα στον Μαραθώνιο δρόμο, αλλά και ο ίδιος ο δήμος, που έχει στην επικράτειά του και το μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, σχεδόν 16 χλμ. Για τα οφέλη, αλλά και τα σχέδια του δήμου Μαραθώνα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας.
«Μπορεί τα οικονομικά οφέλη να μην είναι μεγάλα για την τοπική κοινωνία και τον δήμο, καθώς οι αθλητές δεν μένουν στην πόλη μας, αλλά στην Αθήνα. Δεν κινούνται εδώ αυτές τις ημέρες, ώστε να κερδίσει η τοπική οικονομία, αλλά έρχονται μόνο για την εκκίνηση, ωστόσο σαφώς και αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό γεγονός, που προβάλλει τον Μαραθώνα διεθνώς και μας κάνει υπερήφανους», λέει αρχικά και προσθέτει: «Έχει σημαντικό συμβολικό αποτύπωμα και αποτελεί ένα γερό brand name για την πόλη. Μπορεί να γίνονται παντού σε όλο τον κόσμο Μαραθώνιοι, ωστόσο εδώ βρίσκεται η γενέτειρα του αγώνα, αποτελεί τιμή και μας κάνει υπεύθυνους απέναντι σε όσους έρχονται για να λάβουν μέρος».
Αμέσως μετά ο κ. Τσίρκας τονίζει: «Όμως αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να μην χαθεί το μήνυμα του Μαραθώνιου δρόμου. Γιατί με το πέρασμα των χρόνων πάει να περάσει διεθνώς ως ένα δρομικό αγώνισμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Μαραθώνιος κουβαλάει όλη αυτή την ιστορία. Δεν προϋπήρξε το αγώνισμα και μετά συνέβη το ιστορικό γεγονός, αλλά έγινε ένα ιστορικό γεγονός και από αυτό προέκυψε το συγκεκριμένο δρομικό αγώνισμα, που εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή και στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Και έχει ακόμη κι ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης, από τις πορείες του Λαμπράκη κι αυτό το μήνυμα δεν πρέπει ούτε να ξεχαστεί ούτε να παραμεριστεί. Η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε αυτό το μήνυμα, να μην ξεχαστεί».
Ο δήμαρχος Μαραθώνα έχει προτάξει κι έναν διπλό στόχο, τον οποίο μάλιστα μετά από εισήγησή του και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον έχει θέσει ως αίτημα στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε, αλλά και στη ΔΟΕ. Λέει γι’ αυτό: «Κατ’ αρχήν, έχουμε ζητήσει να διεξάγεται κάθε φορά μόνιμα εδώ στην αυθεντική διαδρομή του ο Μαραθώνιος των Ολυμπιακών Αγώνων, ανεξάρτητα από την πόλη που θα έχει αναλάβει τη διοργάνωση. Το έχουν δεχθεί και το υποστηρίζουν και όλοι οι άλλοι δήμοι, από τους οποίους περνά η διαδρομή και η Αθήνα φυσικά.
Και δεύτερον, να αναγνωρίζεται ως ρεκόρ του Μαραθώνιου αγώνα, το ρεκόρ της αυθεντικής διαδρομής. Ο Μαραθώνιος δεν έχει ρεκόρ, αλλά καλύτερη επίδοση, ακριβώς επειδή η διαδρομή στις διάφορες πόλεις δεν είναι σταθερή. Μπορεί λοιπόν, να αναγνωριστεί ως ρεκόρ αυτό του αυθεντικού Μαραθώνιου».
Ο αυθεντικός Μαραθώνιος δεν έχει ενταχθεί στους Majors, στους οποίους βρίσκονται οι Μαραθώνιοι Βοστόνης, Νέας Υόρκης, Σικάγο, Τόκιου, Λονδίνου, Βερολίνου και Σίδνεϊ, όμως ο κ. Τσίρκας επισημαίνει: «Μας έχουν πει πως θα έρθουν να τον μελετήσουν και γίνεται προσπάθεια ώστε να ενταχθεί στους Majors και αυτός της Αθήνας».
Στο τέλος, ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρεται και στα πρακτικά ζητήματα, λέγοντας: «Θέλουμε να φτιάξουμε την αφετηρία, χρειάζονται χρήματα και τα έχουμε αιτηθεί. Από εκεί και πέρα, η πόλη είναι έτοιμη, καθαρή και ασφαλής για να υποδεχθεί τους αθλητές και για να διεξαχθεί ο αγώνας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο άθλημα, που να έχει μια τέτοια ιστορία κι αυτό φυσικά και μας κάνει υπερήφανους».
Ο 41ος «Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός» είναι ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από την διαδρομή του οπλίτη ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη Μάχη του Μαραθώνα.
Την άνοιξη του 1896, στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα, στην αφετηρία, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το νήμα έκοψε πρώτος ο Έλληνας αθλητής Σπύρος Λούης, σε μια νίκη που έμεινε στην Ιστορία συμβολίζοντας την προσπάθεια, την υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών ορίων, καθώς και την αντοχή. Σημαντικότατη ήταν η παρουσία του έμπειρου, επίσης Έλληνα δρομέα, Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος και μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην Ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου.
Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα σε όλον τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του. Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένει ένας αγώνας εμβληματικός για κάθε λάτρη των μεγάλων αποστάσεων.
Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.
Εφέτος, επίσης, συμπληρώνονται 2.514 χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ., που βάσιμα θεωρείται ότι έσωσε τον πολιτισμό της Ευρώπης και ότι τυχόν ήττα των Ελλήνων θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή της Ιστορίας. Η ανεπανάληπτη νίκη των Ελλήνων αναγγέλθηκε με ένα υπέροχο κατόρθωμα από έναν Αθηναίο οπλίτη - αγγελιαφόρο, ο οποίος έτρεξε από το πεδίο της μάχης ως την καρδιά της Αθήνας, και αφού μετέφερε το χαρμόσυνο νέο της νίκης, εξέπνευσε.
Το όνομα του αγγελιαφόρου δεν διασώθηκε με βεβαιότητα από τους ιστορικούς της αρχαιότητας, αλλά ο θρύλος του έγινε Ολυμπιακό αγώνισμα το 1896 και δημιούργησε τον Μαραθώνιο Δρόμο κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Στη συνέχεια το αγώνισμα γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως με κοινωνικές προεκτάσεις και ιδίως στην Ελλάδα με την ιστορική πορεία ειρήνης του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2024 | 20:12
Έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κων-νος Κούμας» - ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2024 | 19:56
Πάτρα: Κατέληξε η Γαρυφαλλιά που είχε ξυλοκοπηθεί από τον 49χρονο σύντροφό της - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2024 | 19:51
Οι Λαρισαίες Ζ. Ακριβούλη και Ε. Σδράλη στην Κ.Ε. της Νέας Αριστεράς - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2024 | 19:50
Η Εύη Καντώνια στο Δ.Σ. του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή) Ελλάδος - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2024 | 19:42
Πολάκης: «Απέναντι στο επιτελικό παρακράτος Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον λαό θα σηκώσει τείχος αντίστασης» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2024 | 18:45
Παύλος Πολάκης από τη Λάρισα:«Βγαίνουμε από μια τραυματική εμπειρία και την πληγή αυτή θα την επουλώσουμε» (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2024 | 18:21
Γεμάτο το όπλο της δολοφονίας είχε πάνω του ο γυναικοκτόνος του Αγρινίου όταν συνελήφθη - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2024 | 18:16
Σε πρόγραμμα αξιοποίησης υπολειμμάτων οινοποίησης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2024 | 08:54
Θεαματικό τροχαίο έξω από τη Λάρισα: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τζιπ στον κόμβο Πλατυκάμπου (ΦΩTO -video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.11.2024 | 13:26
Αγριεύει ο καιρός τις επόμενες ώρες με ισχυρά φαινόμενα και στη Δυτική Θεσσαλία-νέο έκτακτο δελτίο (χάρτης) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.11.2024 | 17:40
Πιο ζεστός από το κανονικό ο καιρός του Δεκεμβρίου – Πρόγνωση Λαγουβάρδου - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2024 | 09:48
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή 44χρονη - ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2024 | 07:46
Συναγερμός για έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - ΥΓΕΙΑ | 12.11.2024 | 09:56
Ο νέος νοροϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη: Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας - ΒΟΛΟΣ | 12.11.2024 | 07:40
Θλίψη στον Βόλο: «Εφυγε» από τη ζωή η Σούλα Πασχαλίδου σε ηλικία 56 ετών - ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2024 | 08:09
Σοκ στο Αγρίνιο: Θα αρραβωνιαζόταν η 43χρονη με άλλον, ο 30χρονος πρώην ζήλευε και τη σκότωσε -Πού τον ψάχνουν