Εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση στην κρεατοπαραγωγική ζώνη της Κεντρικής Ελλάδας, όσον αφορά τα αμνοερίφια, μετά τα απανωτά ξεσπάσματα ζωονόσων τους προηγούμενους μήνες. Έτσι, εκτιμάται από τους παραγωγούς ότι δεν θα τεθεί ζήτημα τροφοδοσίας των κρεοπωλείων των μεγάλων αστικών κέντρων κατά τη διάρκεια των εορτών. Το πρόβλημα, έως ένα ποσοστό, παραμένει στη Θράκη, οπότε η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τους αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής, ώστε είτε να αποκτήσουν έγκαιρα πρόσβαση στα πανελλαδικά δίκτυα διανομής είτε να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος που θα υποστούν.
Θεσσαλία
Οι πρώτες σφαγές έγιναν, κυρίως για τις ανάγκες της ιταλικής αγοράς
Κορυφώνονται αυτές τις ημέρες οι σφαγές αμνοεριφίων στη Θεσσαλία, καθώς μειώθηκαν αισθητά οι ζώνες απαγόρευσης των σφαγείων, λόγω της ευλογιάς. Ουσιαστικά, η απαγορευμένη ζώνη έχει περιοριστεί σε μία έκταση μεταξύ Τυρνάβου-Αμπελώνα-Μακρυχωρίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 7 ευρώ/κιλό για το αρνί και στα 7,50 ευρώ για το κατσίκι (8 ευρώ πέρυσι), με τους κτηνοτρόφους να εκφράζουν σχετική ικανοποίηση, «καθώς μετά από καιρό θα ανασάνουν οικονομικά». Υπενθυμίζεται ότι ο Νομός Λάρισας για ένα μεγάλο διάστημα βρισκόταν σε καραντίνα μετακινήσεων και με κλειστά σφαγεία, λόγω αρχικά της πανώλης και εν συνεχεία της ευλογιάς.
Ευτυχώς, το πρόβλημα δείχνει να ξεπερνιέται, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο. « Ήδη οι πρώτες σφαγές έγιναν και εξυπηρέτησαν τις εξαγωγές, κυρίως την ιταλική αγορά. Αυτές που γίνονται τώρα προωθούνται στην πρωτεύουσα. Το μόνο παράδοξο, που θα πρέπει να δει η πολιτεία, είναι η υποχρέωση όσων κτηνοτρόφων βρίσκονται στην πρώτη ζώνη επιτήρησης να πετάξουν τα εντόσθια και το κεφάλι του ζώου, ενώ γνωρίζουμε ότι η ευλογιά μεταδίδεται μόνο με το δέρμα. Και επειδή το αίσθημα του φόβου για νέες ζωονόσους παραμένει, επιτέλους οι επιστήμονες θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν τι μπορεί να γίνει με το εμβόλιο, που φαντάζει ως η μοναδική λύση στο πρόβλημα», τονίζει ο ίδιος.
Και συνεχίζει: «Τα χρήματα, που έλαβαν οι συνάδελφοι από τους εμπόρους για τις τρέχουσες σφαγές, τους ανακούφισαν. Είδαν το χρώμα του χρήματος μετά από καιρό, τη στιγμή που καθυστερεί η καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια του κεφαλαίου λόγω των ζωονόσων, καθώς απαιτούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δυστυχώς, αρκετοί δυσκολεύονται να την προσκομίσουν. Λογικό κι επόμενο, μετά από όσα έχουμε περάσει το 2024».
Οι τιμές των αμνοεριφίων είναι πολύ χαμηλές, παρότι το ζωικό κεφάλαιο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μειώθηκε δραματικά λόγω της νόσου της ευλογιάς και των συνεχιζόμενων υποχρεωτικών θανατώσεων κοπαδιών.
Κεντρική Μακεδονία
Ξεπερνούν το 100% του κόστους παραγωγής οι τιμές στη λιανική
– Δεν καρπώνονται το κέρδος οι κτηνοτρόφοι
Σε είδος πολυτελείας για τα περισσότερα νοικοκυριά εξελίσσεται το αιγοπρόβειο κρέας. Παρά το γεγονός ότι τα αρνιά φεύγουν σε χαμηλή τιμή από τον κτηνοτρόφο και καταλήγουν στο σφαγείο με τιμή στα 6,50 ευρώ/κιλό, εντούτοις στα καταστήματα και στις αγορές κρεάτων οι τιμές λιανικής φτάνουν σε τιμές πάνω από το 100% του κόστους, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων της Επαρχίας Λαγκαδά, Δημήτρης Στραζέμης.
«Επάρκεια και ζήτηση υπάρχει, αλλά οι τιμές για τον Έλληνα προβατοτρόφο είναι πολύ χαμηλές, ξεκίνησαν οι σφαγές με 6,50 ευρώ τα αρνιά, αλλά η τιμή δεν είναι ούτε ανταγωνιστική, ούτε βιώσιμη για τον κτηνοτρόφο της επαρχίας. Θα τα πάρουν στη χαμηλή τιμή από εμάς και μετά κάποιοι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των καταναλωτών», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στραζέμης, προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα, ο κτηνοτρόφος περιμένει να πάρει μια καλή τιμή. Φέτος, λίγο η φοβία του κόσμου για τις ασθένειες, λίγο η ακρίβεια, δημιούργησαν ένα πρόβλημα και μια δυσάρεστη κατάσταση».
Όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, «θα έπρεπε η τιμή να είναι στα 7,50 ευρώ/κιλό, αφού και το κόστος μας κάπου εκεί κυμαίνεται. Εννοείται ότι το αρνί στη λιανική θα περάσει το 100% του κόστους από την κτηνοτροφική μονάδα. Περιμένουμε μήπως με τις μέρες “τσιμπήσει” λίγο η τιμή προς τα πάνω, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί ο κτηνοτρόφος ποτέ δεν παίρνει το κέρδος ή την υπεραξία, που δικαίως ζητούμε», καταλήγει ο κ. Στραζέμης. Σε ό,τι αφορά την τιμή του κατσικιού, εκτιμά ότι αυτή θα είναι 1 ευρώ αυξημένη σε σχέση με το αρνί, ωστόσο επισημαίνει ότι τα κατσίκια είναι λιγοστά.
Θράκη
Πεσμένες τιμές στο αρνάκι γάλακτος
Οι τιμές των αμνοεριφίων είναι πολύ χαμηλές, παρότι το ζωικό κεφάλαιο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μειώθηκε δραματικά λόγω της νόσου της ευλογιάς και των συνεχιζόμενων υποχρεωτικών θανατώσεων κοπαδιών. «Ο παραγωγός πληρώνεται
7 ευρώ το κιλό για αρνάκι γάλακτος. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και την έλλειψη σε ντόπια κοπάδια, η τιμή είναι πολύ χαμηλή. Το Πάσχα, η τιμή παραγωγού ήταν 9 ευρώ το κιλό!», υπογραμμίζει ο Χρήστος Σταυρινάκης, πρόεδρος της Σφαγεία Αγίου Αθανασίου Δράμας ΑΕ κι εξηγεί ότι τα αμνοερίφια που σφάζουν κατευθύνονται στην Αθήνα, γιατί στην περιοχή δεν υπάρχει ζήτηση. Εξάλλου, στην ντόπια χριστουγεννιάτικη κουζίνα πρωταγωνιστεί το χοιρινό.
Πελοπόννησος
Σταθεροποίηση σε αρνιά και κατσίκια
Αυξημένη ζήτηση, αλλά μειωμένος αριθμός αιγοπροβάτων παρατηρούνται στην Πελοπόννησο, όπου η διαμόρφωση των τιμών δεν φαίνεται προς το παρόν να δημιουργεί εντάσεις στον χώρο των κτηνοτρόφων. Από τα Ανώγεια Λακωνίας, ο Γιάννης Βενετσάνος μάς λέει ότι «λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, οι παραγωγοί πρόκειται να ξεκινήσουν τις σφαγές τον επόμενο μήνα, οπότε δεν θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αφού θα έχουν περάσει οι γιορτές και θα υποστούμε τις ζημιές». Οι τιμές διαμορφώνονται αυτή την εποχή στα 3-4 ευρώ/κιλό για τις προβατίνες, 7,50-8 ευρώ για τα κατσίκια και 6,50-7 ευρώ για τα αρνιά. Κλείνοντας, ο κ. Βενετσάνος τονίζει την απουσία νέων ανθρώπων στην κτηνοτροφία και υποστηρίζει ότι αυτό θα αποτελέσει και τη βασική αιτία για να κλείσει ο κύκλος για τον κλάδο στην Πελοπόννησο.
Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Δημητρακόπουλος, από το Λεβίδι Αρκαδίας, δηλώνει στην «ΥΧ»: «Το αρνί πουλιέται 6,50 ευρώ το κιλό –συν ΦΠΑ–, ενώ το κατσίκι με 7,50 ευρώ και επιπλέον τον ΦΠΑ. Μάλιστα, στην περιοχή υπάρχει ζήτηση και μέχρι στιγμής δεν υφίσταται πρόβλημα ποσότητας. Ωστόσο, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις ασθένειες ήταν αυτά που στοίχισαν αρκετά στους κτηνοτρόφους».
ypaithros.gr