Δύο χρόνια μετά, το 2019, ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, Ιωάννης Πανταζόπουλος (φωτογραφία), εγκαθίσταται στη Λάρισα και αναλαμβάνει θέση μέλους ΔΕΠ επείγουσας ιατρικής στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή. Αρχίζει να εκπαιδεύει τους φοιτητές του 4ου έτους και να ασκεί ερευνητικό έργο στην επείγουσα ιατρική, αλλά κλινικά απασχολείται ως πνευμονολόγος στην πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την λειτουργία της νεοσύστατης Κλινικής. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα.
Σχεδόν 8 χρόνια μετά την απόφαση ίδρυσής της, η Κλινική εξακολουθεί να υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Οι λόγοι που κρατούν τη διαδικασία “παγωμένη” συνδέονται με μια άτυπη διαφωνία μεταξύ πανεπιστημιακών και γιατρών του ΕΣΥ, εντός του ΠΓΝΛ, παρόλο που στελέχη των δύο πλευρών συνεργάζονται αρμονικά σε άλλες πανεπιστημιακές κλινικές του νοσοκομείου.
Το iatronet.gr αναζήτησε απαντήσεις, μιλώντας τόσο με τον κ. Πανταζόπουλο, ο οποίος παραμένει το μοναδικό μέλος ΔΕΠ της Κλινικής στη βαθμίδα πλέον του αναπληρωτή καθηγητή, χωρίς όμως να εργάζεται στα Επείγοντα, όσο και με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία αντιδρά στην προοπτική μετατροπής του ΤΕΠ του νοσοκομείου σε πανεπιστημιακό.
“Στα συρτάρια της 5ης ΥΠΕ”
Η απόφαση ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το 2017 και την ίδια χρονιά έγιναν τα εγκαίνια από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια με αναβολές και άλλες περιπέτειες μέχρι να εγκριθεί από το Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το 2020. Αυτό ήταν το δεύτερο από τα τρία βήματα που απαιτούνταν, πριν από την αποστολή του φακέλου στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα έδινε σάρκα και οστά στην Κλινική. Το θέμα θα κολλούσε, όμως, στο τρίτο βήμα και συγκεκριμένα στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
“Η 5η ΥΠΕ το πέταξε στο συρτάρι και ποτέ δεν το προχώρησε. Όσες φορές, είτε εγώ είτε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, έχουμε ζητήσει συνάντηση – ακρόαση για αυτό το θέμα, ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν μας άνοιξε την πόρτα για να το συζητήσουμε”, λέει ο κ. Πανταζόπουλος, συμπληρώνοντας: “Έστειλε ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έγγραφο, ρωτώντας την ΥΠΕ πού βρίσκεται το θέμα και γιατί δεν έχουν φύγει τα χαρτιά για τα υπουργεία. Δύο μήνες μετά επανέλαβε το αίτημα γιατί δεν πήραμε καμία απάντηση. Έχει περάσει τώρα περισσότερο από ένας χρόνος και δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση. Απαντούν δια της σιωπής”.
Ο αναπληρωτής καθηγητής παρατηρεί πως η ίδρυση πανεπιστημιακών Κλινικών ήταν μια απλή διαδικασία για όλες τις άλλες κλινικές του ΠΓΝΛ, αλλά στα Επείγοντα σταμάτησε, για λόγους που συνδέονται με την αντίδραση των γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι τα στελεχώνουν. Ο ίδιος διευκρινίζει, παράλληλα, ότι όπως συνέβη με τις Πανεπιστημιακές Κλινικές στο Αττικόν και στο ΑΧΕΠΑ, η μετατροπή του ΤΕΠ σε πανεπιστημιακό δεν θα έχει κάποιο κόστος για το νοσοκομείο, καθώς θα εξακολουθεί να λειτουργεί με το υπάρχον προσωπικό. Το μόνο που θα αλλάξει είναι η προκήρυξη επιπλέον θέσεων μελών ΔΕΠ, που θα στελεχώσουν το ΤΕΠ και το Πανεπιστήμιο είναι πρόθυμο να προβεί σε αυτή την κίνηση.
Αποτέλεσμα της εκκρεμότητας είναι η Κλινική να παραμένει στα χαρτιά. “Εγώ κάνω έρευνα στην επείγουσα ιατρική, με πειράματα σε ζώα εργαστηρίου, εκπαιδεύω τους φοιτητές στην επείγουσα ιατρική δια αμφιθεάτρου και με χρήση ειδικών προπλασμάτων, αλλά το κλινικό μου έργο αυτά τα 6 χρόνια είναι στην Πνευμονολογική Κλινική. Δεν εργάζομαι στο ΤΕΠ”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής, προσθέτοντας: “Έχω βρεθεί με φοιτήτρια Erasmus από την Πολωνία και δέχτηκα επίθεση γιατί της έδειξα το ΤΕΠ χωρίς να ζητήσω άδεια”.
Τι λέει η ΟΕΝΓΕ
Το iatronet.gr επικοινώνησε με την διευθύντρια του ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Γεωργία Παπαδάμου, η οποία ανέφερε πως το ΤΕΠ λειτουργεί ως αυτοτελές τμήμα, όπως προβλέπεται από τον οργανισμό του νοσοκομείου, ενώ παρέπεμψε σε απαντήσεις που έχουν δοθεί για το ζήτημα από την ΟΕΝΓΕ.
Πηγές της Ομοσπονδίας σημείωναν πως το Τμήμα έχει στηθεί με την σκληρή δουλειά των εργαζομένων του ΕΣΥ που το στελεχώνουν, έχει δώσει δείγματα γραφής με την αποτελεσματική ανταπόκρισή του στην περίοδο της πανδημίας και δεν υπάρχει λόγος να εισαχθεί πανεπιστημιακή διοίκηση, κάνοντας λόγο για “καπέλωμα”.
iatronet.gr