Μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (4/2), οι δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού είναι διαρκής.
Δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε διάστημα 5 λεπτών στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:16 με επίκεντρο 18 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ.
Ο δεύτερος στα 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:21 με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,8 χλμ
Από τα μεσάνυχτα μέχρι και λίγο μετά τη 01:00 είχαν σημειωθεί 6 δονήσεις με μικρότερη στα 3 Ρίχτερ και μεγαλύτερη στα 3,7 Ρίχτερ.
Η δόνηση των 3,7 Ρίχτερ (01:00) είχε επίκεντρο 14 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης και εστιακό βάθος στα 7 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Από τις 2 τα ξημερώματα έως τις 7 το πρωί σημειώθηκαν 19 δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ με μεγαλύτερες στα 3,9 Ρίχτερ 4 και 4,3 Ρίχτερ.
Έντρομοι οι περισσότεροι κάτοικοι της Σαντορίνης αποχωρούν από το νησί. Χθες το βράδυ, το Blue Star Chios απέπλευσε γεμάτο από το λιμάνι Αθηνιός της Σαντορίνης, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων.
Οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι που άφησαν τις δουλειές τους, φοβούμενοι ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Το πλοίο ήταν το τελευταίο της ημέρας με προορισμό απευθείας το λιμάνι του Πειραιά.
Νησί «φάντασμα» η Σαντορίνη -Άδειοι δρόμοι, κλειστά μαγαζιά
Από κοσμοπολίτικο νησί που σφύζει από κόσμο, η Σαντορίνη έχει γίνει τις τελευταίες μέρες έρημος τόπος.
Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν εγκαταλείψει το νησί λόγω της εξαιρετικά έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Στα λιμάνια και το αεροδρόμιο επικρατεί το αδιαχώρητο, εξαιτίας της εκούσιας εκκένωσης του νησιού.
Από τη Σαντορίνη έχουν αποχωρήσει συνολικά, περίπου 10.600 άτομα και περίπου 1.300 επιβατικά οχήματα ενώ οι δρόμοι στο πολύβουο νησί έχουν ερημώσει.
Στα Φηρά οι δρόμοι δείχνουν έρημοι, με ελάχιστους κατοίκους και τουρίστες να μετακινούνται.
Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που κόβουν βόλτες στο νησί το οποίο πλέον θυμίζει «φάντασμα». Ελάχιστοι είναι οι εργάτες που έχουν παραμείνει και συνεχίζουν τις εργασίες ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.
Μεγαλύτερη κινητικότητα υπάρχει μόνο στα ταξιδιωτικά γραφεία, στα οποία σχηματίζονται ουρές από πολίτες που ψάχνουν τρόπο να φύγουν αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς.
Ποιοι έμειναν πίσω παρά τα Ρίχτερ
Ψύχραιμοι παραμένουν όμως και αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι έχουν ζήσει και στο παρελθόν ανάλογες καταστάσεις. Όπως είπαν στην ΕΡΤ, «είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι ζούμε σε ένα ηφαίστειο, υπάρχει μια ανησυχία, αλλά το θέμα είναι να μην πανικοβαλλόμαστε» λέει χαρακτηριστικά μία κάτοικος της Σαντορίνης ενώ ένας άλλος ανέφερε « σεισμογενής χώρα είμαστε, τι άλλο περιμένουμε;».
«Υπάρχει και ο σχεδιασμός του Δήμου, ο οποίος μάλιστα έχει γίνει σε χρόνο που δεν υπήρχε κανένα γεγονός και παρουσιάστηκε σε όλες τις κοινότητες. Υπάρχει ένας σχεδιασμός με χώρους καταφυγής, με καταγραφή των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος.
«Με ψυχραιμία, υπάρχει προετοιμασία και αυτό είναι πολύ καλό για να νιώσει και ο κόσμος καλύτερα» τόνισε ο Δήμαρχος Ίου Γκίκας Γκίκας.
Πηγή: iefimerida.gr