Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για το έγκλημα των Τεμπών, τη Δικαιοσύνη, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του, για το Κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη, στη «σκιά» των νέων αποκαλύψεων για τα Τέμπη.
Παράλληλα, όμως ο πρώην πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και στις προοδευτικές δυνάμεις, προειδοποιώντας τες πως η γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, δεν θα τις αφήσει ανεπηρέαστες αν δεν βρουν άμεσα τρόπο να παρέμβουν στα γεγονότα και να δώσουν ελπίδα στους πολίτες. Είπε μάλιστα με νόημα: «Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο. Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς μας. Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να δώσουν απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα Τέμπη, η Πύλος, οι υποκλοπές, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, αποτελούν και μια προειδοποίηση προς όλους. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος, και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης».
«Δεν είχαμε προβλέψει αυτό το απίστευτο ξέσπασμα των πολιτών απέναντι στη πνιγηρή ατμόσφαιρα της συγκάλυψης.
Ένα ξέσπασμα δημοκρατίας, που κάνει τη συζήτησή μας ακόμη πιο επίκαιρη αλλά και την ανάγκη να δώσουμε απαντήσεις στο αίτημα των πολιτών για οξυγόνο στη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, ακόμη πιο επιτακτική», είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των πολιτών, που οδήγησαν στις νέες αποκαλύψεις για τη τραγωδία των Τεμπών.
Ως «ένα τραύμα ανοικτό που αιμορραγεί», χαρακτήρισε τη τραγωδία ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε, επίσης, πως «με κάθε σεβασμό στο πένθος και την οργή των συγγενών, μπορούμε να πούμε ότι η επομένη των Τεμπών είναι και ο πιο αδιάψευστος καθρέφτης της υποκρισίας, του κυνισμού, της καθεστωτικής αδιαφορίας θα έλεγα, για τις ανθρώπινες ζωές».
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για βαρύτατες οι ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν μια εθνική τραγωδία «με όρους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας, κακοποιώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης».
Συμπλήρωσε πως βαρύτατες είναι και οι ευθύνες «όσων στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονταν, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αρκούνταν στην αλαζονική επισήμανση ότι το θέμα έληξε οριστικά με την ευρεία νίκη του κυβερνόντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του 23.
Και συνόδευαν την αλαζονεία τους με την ύβρη των επιθέσεων σε όσους επέμεναν να αναζητούν την αλήθεια, ακόμη και στους γονείς των θυμάτων. Ήταν οι συνομοσιολόγοι, οι τερατουργοί, οι ψεκασμένοι.
Αυτό που σήμερα αβίαστα προκύπτει και στις δυο αυτές περιπτώσεις, είναι ότι ακόμη πιο σκανδαλώδης από τα ίδια τα εγκλήματα, είναι η επιχείρηση συγκάλυψής τους».
Επέρριψε πλήρως την ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το «μπάζωμα» του σημείου της τραγωδίας, για να διατηρήσει την εξουσία του.
«Aπό κανέναν, όμως, δε παραπλανήθηκε. Αν υπάρχει μια προφανής αλήθεια και στις δύο περιπτώσεις, είναι τα συνειδητά ψέματα για να παραπλανήσει τη κοινή γνώμη.
Και η διαρκής παραβίαση κάθε ορίου που θέτουν οι κανόνες του κράτους δικαίου σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία.
Με στόχο προφανή, έναν και μοναδικό : Την εξουσία.
Οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του.
Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του.
«Μόλις ενάμισι μήνα μετά το έγκλημα των Τεμπών, είχαμε εκλογές.
Αν γίνονταν τότε γνωστά, όσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα, δεν θα τολμούσε κανείς να χαρακτηρίσει το έγκλημα των Τεμπών, απλώς δυστύχημα.
Και η αναζήτηση ευθυνών δε θα διαχέονταν στις διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αλλά στις πολύ συγκεκριμένες ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης.
Και αναγκαστικά αυτή η συζήτηση δε θα τελείωνε τις επόμενες ημέρες, αλλά θα έφτανε ως και τη μέρα των εκλογών.
Έπρεπε λοιπόν πάση θυσία να ξεχαστεί.
Για αυτό και οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν, το επόμενο κιόλας πρωί.
Για να θάψουν το έγκλημα.
Για να ξεχαστεί», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Ο Μητσοτάκης οργάνωσε τις υποκλοπές
Ο Αλέξης Τσίπρας, έδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνο για τις υποκλοπές. «Ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους, οικονομικούς παράγοντες και το μισό υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε, ενώ προσέθεσε πως «αυτό το πρωτοφανές σε έκταση, σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων, είχε δυστυχώς ως επίκεντρο το γραφείο του ίδιου τουΠρωθυπουργού και έφερε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση στα όριά της τη θεσμική υπόσταση της Γ’ ελληνικής Δημοκρατίας».
Έχοντας τον Χρήστο Ράμμο στο κοινό που τον άκουγε, σημείωσε πως «υπάρχουν δικαστές που σέβονται το λειτούργημά τους και προσπαθούν για το καλύτερο.
Το απόστημα αφορά δυστυχώς ένα τμήμα της ηγεσίας της.
Τον Οκτώβρη του 23 όταν οι εισαγγελείς πρωτοδικών έχοντας κάνει μια πολύ ουσιαστική και ποιοτική δουλειά, ήταν έτοιμοι να διασταυρώσουν τη λίστα των θυμάτων του Pretador με τις λίστες των ατόμων που είχε παρακολουθήσει η ΕΥΠ, και να επιβεβαιώσουν την προφανή συνάφεια, παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τους πήρε την υπόθεση από τα χέρια.
Έπρεπε βλέπετε, η υπόθεση αυτή να πάει σε ασφαλέστερα χέρια.
Και πήγε. Τώρα ίσως μπορεί κανείς να καταλάβει και να εξηγήσει τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε η κυρία Εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το κράτος δικαίου, υπο την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Από ότι φαίνεται η μόνη ισχυρή παρέμβαση της δικαιοσύνης στην υπόθεση των υποκλοπών, ήταν αυτή απέναντι στην, από το Σύνταγμα αρμόδια, ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, και τον κο Ράμμο, προκειμένου να μην ολοκληρώσει το έργο της και να μην αποκαλύψει τα πειστήρια του εγκλήματος».
«Τι να κάνουμε»
Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τρομακτική κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στη δικαιοσύνη.
Και κατέθεσε 3+1 προτάσεις, οι οποίες είναι – η αλλαγή τρόπου επιλογής ηγεσίας δικαιοσύνης
– Η μείωση αριθμού των Αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, με παράλληλο χρονικό όριο ανάληψης θέσης μετά την συνταξιοδοτηση
– Να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Σύνταγμα, με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών
«ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ – Μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις»
Παράλληλα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις, που δεν βρίσκουν κοινό βηματισμό ούτε στη διαχείρηση της τραγωδίας των Τεμπών.
«Κι εδώ προκύπτουν από την πραγματικότητακρίσιμα ερωτήματα για το πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα για τις πολιτικές δυνάμεις που διακηρύσσουν ότι παραμένουν πιστές, κάθε μια με το δικό της τρόπο φυσικά, στις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες.
Μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη ; Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο ;
Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση.
Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο.
Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς μας. Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να δώσουν απαντήσεις».
Και κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας: «Σε κάθε περίπτωση, τα Τέμπη, η Πύλος, οι υποκλοπές, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, αποτελούν και μια προειδοποίηση προς όλους.
Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος, και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης».
Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (3:33:15)
{https://www.youtube.com/watch?v=V0YUR1AlyQg»