Με σημείο αναφοράς την πτώση των τιμών, αλλά και της ζήτησης του ντοματοπελτέ στις παγκόσμιες αγορές, οι εγχώριες βιομηχανίες μεταποίησης ντομάτας πιέζουν αντίστοιχα τους παραγωγούς για μείωση τιμών και καλλιεργούμενων εκτάσεων. Όπως είναι γνωστό, τα δύο τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια συγκέντρωσε έντονο ενδιαφέρον, ακόμη και από παραγωγούς με διαφορετικό αντικείμενο απασχόλησης. Η πτώση των τιμών του βαμβακιού, του καλαμποκιού και άλλων αροτραίων καλλιεργειών ώθησε τους παραγωγούς προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, το αυξημένο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την υψηλού ρίσκου καλλιέργεια, δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό για τους παραγωγούς.
Από τα 160 ευρώ ανά τόνο, που ήταν η τιμή την προηγούμενη χρονιά, αυτή φαίνεται να κυμαίνεται στα 140 ευρώ τη φετινή περίοδο, σε συνδυασμό με τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, όπως αναφέρει από τον Δομοκό Φθιώτιδας ο Αποστόλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας ΑΣΟΠ Ξυνιάδας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, ακόμη και με αυτές τις προϋποθέσεις, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, λόγω της τιμής του καλαμποκιού στην περιοχή του. Δηλώνει, επίσης, ότι οι εταιρείες μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού τους, προβλέπουν μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η οποία μπορεί να ξεπεράσει το 30% μεσοσταθμικά.
Κλείνοντας, αναφέρει ότι ένα σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή του Δομοκού, και ιδιαίτερα στην Ξυνιάδα, είναι οι καταστροφές από τα ποντίκια, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στη ντομάτα.
Βοηθά του Καρδιτσιώτες η τεχνογνωσία από τον καπνό
Σε αναμονή της ανακοίνωσης των συμβάσεων βρίσκονται τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών Ν. Καρδίτσας «Δήμητρα», σύμφωνα με τον πρόεδρο Κώστα Αλέξιου. Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, λόγω των μειωμένων τιμών και εκτάσεων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι παραγωγοί της περιοχής διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό για την καλλιέργεια της ντομάτας, καθώς και φυτώρια για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Η τεχνολογία που διαθέτουμε για την παραγωγή φυτωριακού υλικού, αλλά και για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, προέρχεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τον τομέα του καπνού. Αυτό μας επιτρέπει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής σε σημαντικό βαθμό, ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα», σημειώνει.
Ο κ. Αλεξίου υπογραμμίζει, επίσης, την αναγκαιότητα παραγωγής προϊόντος με υψηλές προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Η συνεχής ενημέρωση και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών θα μας δώσει τη δυνατότητα για καλύτερες αποδόσεις, κάτι που είναι απαραίτητο για το εισόδημά μας, σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά», καταλήγει.
Αυξημένο το κόστος παραγωγής στα Φάρσαλα
Για μια δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο Μιλτιάδης Αγγελόπουλος, παραγωγός βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα. Υποστηρίζει ότι το κόστος παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο φαίνεται να είναι αυξημένο και να ξεπερνά τα 900 ευρώ ανά στρέμμα. Αν οι αποδόσεις κυμανθούν μεσοσταθμικά στους 9,2 τόνους ανά στρέμμα, το εισόδημα με τις τιμές για τη νέα περίοδο θα φτάσει περίπου τα 1.100 ευρώ το στρέμμα, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες και οι τελικές αποδόσεις. «Δηλαδή, πρόκειται για μια καλλιέργεια υψηλού ρίσκου με οριακά εισοδήματα», αναφέρει.
Ερωτηθείς για τους λόγους της μείωσης των τιμών του προϊόντος και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ο κ. Αγγελόπουλος εξηγεί ότι σύμφωνα με τις βιομηχανίες μεταποίησης, οι τιμές του ντοματοπελτέ έχουν μειωθεί λόγω του ανταγωνισμού. «Η Κίνα, ως μεγαλύτερος παραγωγός ντοματοπελτέ παγκοσμίως, από τα 1.600 ευρώ που πουλούσε τον τόνο, έφτασε στα 1.100 ευρώ, κάτι που επηρεάζει σημαντικά και την εγχώρια παραγωγή μας», αναφέρει. Επίσης, προσθέτει ότι η χρονιά που πέρασε για την παραγωγή της Κίνας ήταν άριστη λόγω της αυξημένης παραγωγής.
Προσοχή στη χρήση των υβριδίων
Ο Τέλης Κυρίτσης, γεωπόνος σε εταιρεία πολλαπλασιαστικού υλικού με ειδίκευση στη βιομηχανική ντομάτα συνιστά στους παραγωγούς προσοχή στη χρήση των υβριδίων που θα επιλέξουν, καθώς οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής επιβάλλουν διαφορετικές προσεγγίσεις. «Για την τρέχουσα περίοδο, δεν πρέπει να γίνει υπέρβαση των ποσοτήτων, καθώς αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα του παραγωγού λόγω των χαμηλότερων τιμών και των συμβάσεων από τις εταιρείες μεταποίησης», σημειώνει.
Παράλληλα, ο ίδιος στέκεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής της βιομηχανικής ντομάτας και την ανάγκη για ποιότητα. «Το τελικό αποτέλεσμα, πέρα από τις αποδόσεις, εξαρτάται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως τα επίπεδα των σακχάρων στους καρπούς», επισημαίνει. Τέλος, υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η ευφυής γεωργία, που δίνουν στους παραγωγούς τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν καλύτερα τα μέσα που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να είναι πιο αποτελεσματικοί, τόσο σε οικονομικά όσο και σε περιβαλλοντικά ζητήματα