Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στη σκιά της επικοινωνίας Τραμπ-Πούτιν που αιφνιδίασε την Ευρώπη.
Live οι εργασίες της Διάσκεψης:
Ζελένσκι: Μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς την Ουκρανία ή την ΕΕ δεν είναι καλή ιδέα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε την ενότητα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σε εκδήλωση που γίνεται στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, δηλώνοντας επίσης υπερήφανος που η Ουκρανία είναι μέρος μιας τόσο ισχυρής Ευρώπης.
Ο Ζελένσκι πάντως αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί έναρξης συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Το να γίνει μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς την Ουκρανία ή την Ευρώπη δεν είναι καλή ιδέα, είπε.
Στη συνέχεια υπήρξαν δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν αν η Ουκρανία θα ήταν παρούσα σε αυτές τις συνομιλίες, κάτι που η Ρωσία δήλωσε αργότερα ότι «φυσικά» θα ήταν.
Ο Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα στο Μόναχο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν προτείνει ενεργοποίηση ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές δαπάνες ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι οι αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ στην ΕΕ, θα πρέπει να αυξηθούν σε πάνω από το 3%. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η υπέρβαση θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους»
Η πρόταση της προέδρου της Κομισιόν είναι σύμφωνη με το ελληνικό αίτημα, καθώς η Αθήνα ζητά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η αύξηση των αμυντικών δαπανών σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο.
«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.
Για την Ουκρανία
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη, αλλά θα αποδυνάμωνε και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» ανέφερε και υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».
Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα «ιστορικά ποσά» με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. «Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια - ίση με αυτή των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε τις «σκληρές κυρώσεις» που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Συνεχίζοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος να εργαστεί «για μια ειρήνη που τιμά τη θυσία της χώρας του και των πεσόντων συμπατριωτών του» και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θέλει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Από την άλλη πλευρά, είπε, ο Ρώσσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιους όρους. «Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι το συμφέρον του δεν είναι να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να καταστρέψει την Ουκρανία», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
«Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα εντείνει το έργο της για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά τώρα είναι και πάλι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Τζέι Ντι Βανς: Βολές για την ελευθερία το λόγου στην Ευρώπη
Στο βήμα του ομιλητή βρέθηκε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος μεταξύ άλλων κατακεραύνωσε την ελευθερία στην Ευρώπη και μίλησε επικριτικά γύρω από θέματα ελευθερίας στην Γηραιά Ηπειρο.
Μιλώντας προς Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα «παλέψει» για να «υπερασπιστεί» την ελευθερία της έκφρασης.
Είναι χαρακτηριστικό το κλίμα στην αίθουσα που επικρατούσε σύμφωνα με το Reuters με δημοσιογράφο του πρακτορείου να αναφέρει: «Παρακολούθησα την ομιλία του Βανς σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου ο κόσμος παρακολουθούσε με έκπληκτη σιωπή» και συνέχισε: «Πρόσωπα εδώ δύσπιστα, ανήσυχα, σκεπτικά».
Η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της
Μεταξύ άλλων ο Βανς είπε οτι η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της και οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «στην Ουάσινγκτον, υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη».
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, ως μέρος μιας κοινής συμμαχίας, οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την άμυνά τους, ενώ η Αμερική εστιάζει σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Βανς.
Συνοψίζοντας την ομιλία του Βανς o Guardian ανέφερε:
Μεταξύ άλλων ο Βανς προέτρεψε την Ευρώπη να προβάλει μια θετική υπόθεση για την ελευθερία και να δράσει ενάντια «στη συνθήκη που με ανησυχεί περισσότερο, την απειλή από μέσα», την οποία προσδιόρισε ως «την υποχώρηση της Ευρώπης από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της» μέσω περιορισμών στην ελευθερία του λόγου, κανόνων ελέγχου περιεχομένου στο διαδίκτυο και πολιτικών τειχών προστασίας κατά των ριζοσπαστικών κομμάτων.
Στην ομιλία του κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι εγκατέλειψαν τις ρίζες τους ως «υπερασπιστές της δημοκρατίας» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με τη διαδικασία που θεωρεί ότι είναι μια προσπάθεια περιορισμού των διαφορετικών φωνών.
Είπε ότι όλο και περισσότερο μοιάζουν «με παλιά παγιωμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από άσχημες λέξεις της σοβιετικής εποχής, όπως η παραπληροφόρηση … που απλά δεν τους αρέσει η ιδέα ότι κάποιος με μια εναλλακτική άποψη μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική άποψη».
Ο ίδιος επέκρινε ως «επιπόλαιες» τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που «ακούγονται ευχαριστημένοι» για τις ακυρωμένες προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία ή τις νόμους για το περιεχόμενο ή άλλους περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Σουηδία, λέγοντας ότι ήταν «σοκαριστικές για τα αμερικανικά αυτιά».
Επέκρινε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «τρέχουν υπό τον φόβο των ίδιων των ψηφοφόρων τους», λέγοντας ότι αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να καταστρέψει τη δημοκρατία εκ των έσω, αποθαρρύνοντας τον πληθυσμό από τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες
Ο ίδιος απέρριψε κάθε κριτική για την υποτιθέμενη ανάμειξη του Eλον Μασκ στις ευρωπαϊκές εκλογές, λέγοντας ότι «αν η αμερικανική δημοκρατία μπορεί να επιβιώσει 10 χρόνια από τις επιπλήξεις της Γκρέτα Τούνμπεργκ, εσείς μπορείτε να επιβιώσετε μερικούς μήνες με τον Ελον Μασκ».
Ζήτησε να μπει τέλος στα πολιτικά «τείχη προστασίας», μια αιχμηρή αναφορά στη γερμανική ρύθμιση που κρατάει έξω τα ακροδεξιά κόμματα, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία, μόλις εννέα ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Στα αξιοσημείωτα, ότι δεν είπε πολλά για την Ουκρανία, εκτός από ένα σύντομο σχόλιο ότι η αμερικανική κυβέρνηση «πιστεύει ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λογική διευθέτηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».
Για το μεταναστευτικό
Στη συνέχεια στρέφεται στο μεταναστευτικό, καθώς αναφέρθηκε στην ταυτότητα του υπόπτου για τη χθεσινή επίθεση στο Μόναχο, ενός 24χρονου Αφγανού αιτούντος άσυλο. Ο Τζέι Ντι Βανς είπε:
«Πόσες φορές πρέπει να υποστούμε αυτές τις τρομακτικές αποτυχίες πριν αλλάξουμε πορεία και οδηγήσουμε τον κοινό μας πολιτισμό σε μια νέα κατεύθυνση;»
Έπειτα, μίλησε για το Brexit και για ψηφοφόρους άλλων χωρών, όπου οι άνθρωποι, όπως είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, «ψηφίζουν πολιτικούς ηγέτες που υπόσχονται να βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση».
Η ομιλία Βανς:
«Και δυστυχώς, όταν κοιτάζω την Ευρώπη σήμερα, μερικές φορές δεν είναι τόσο σαφές τι συνέβη σε ορισμένους από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου», ανέφερε.
«Και ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι κοιτάζω τους πολύ αγαπητούς μας φίλους, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η οπισθοχώρηση από τα δικαιώματα συνείδησης έχει βάλει στο στόχαστρο τις βασικές ελευθερίες των θρησκευόμενων Βρετανών, ιδιαίτερα».
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να μιλάμε για δημοκρατικές αξίες. Πρέπει να τις ζήσουμε τώρα.
Στη ζωντανή μνήμη πολλών από εσάς σε αυτή την αίθουσα, ο Ψυχρός Πόλεμος έθεσε τους υπερασπιστές της δημοκρατίας απέναντι σε πολύ πιο τυραννικές δυνάμεις σε αυτή την ήπειρο.
Και σκεφτείτε ποια πλευρά σε αυτόν τον αγώνα λογόκρινε τους αντιφρονούντες, έκλεισε τις εκκλησίες, ακύρωσε τις εκλογές. Ήταν οι καλοί; Σίγουρα όχι.
Και δόξα τω Θεώ έχασαν τον Ψυχρό Πόλεμο. Έχασαν επειδή δεν εκτίμησαν ούτε σεβάστηκαν όλες τις εξαιρετικές ευλογίες της ελευθερίας, την ελευθερία να αιφνιδιάζεις, να κάνεις λάθη, να εφευρίσκεις, να χτίζεις.
Όπως αποδεικνύεται, δεν μπορείς να επιβάλλεις την καινοτομία ή τη δημιουργικότητα, όπως δεν μπορείς να επιβάλλεις στους ανθρώπους τι να σκέφτονται, τι να αισθάνονται ή τι να πιστεύουν, και πιστεύουμε ότι αυτά τα πράγματα συνδέονται σίγουρα μεταξύ τους.
Και δυστυχώς, όταν κοιτάζω την Ευρώπη σήμερα, μερικές φορές δεν είναι τόσο σαφές τι συνέβη σε ορισμένους από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου».
«Η απειλή για την οποία ανησυχώ περισσότερο απέναντι στην Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, δεν είναι η Κίνα, δεν είναι κανένας άλλος εξωτερικός παράγοντας- αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η απειλή εκ των έσω, η υποχώρηση της Ευρώπης από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της, αξίες που μοιράζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Επέκρινε έναν πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο -δεν τον κατονομάζει, αλλά εννοεί τον Τιερί Μπρετόν- ο οποίος «βγήκε πρόσφατα στην τηλεόραση και ακούστηκε ενθουσιασμένος που η ρουμανική κυβέρνηση μόλις ακύρωσε μια ολόκληρη εκλογική διαδικασία» και πρότεινε ότι «το ίδιο ακριβώς πράγμα θα μπορούσε να συμβεί και στη Γερμανία».
Και συνέχισε:
«Τώρα, αυτές οι επιπόλαιες δηλώσεις σοκάρουν τα αμερικανικά αυτιά.
Εδώ και χρόνια, μας λένε ότι όλα όσα χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε είναι στο όνομα των κοινών δημοκρατικών αξιών μας, τα πάντα, από την πολιτική μας για την Ουκρανία μέχρι την ψηφιακή λογοκρισία, διαφημίζονται ως υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Αλλά όταν βλέπουμε ευρωπαϊκά δικαστήρια να ακυρώνουν εκλογές και ανώτερους αξιωματούχους να απειλούν να ακυρώσουν άλλες, οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν κρατάμε τους εαυτούς μας σε κατάλληλα υψηλά στάνταρ».
Για να αμβλύνει όσα είπε, συνέχισε λέγοντας «λέω εμείς οι ίδιοι, επειδή πιστεύω θεμελιωδώς ότι είμαστε στην ίδια ομάδα».
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανήλθε στο θέμα των ακυρωμένων προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, λέγοντας ότι ακυρώθηκαν «με βάση τις σαθρές υποψίες μιας υπηρεσίας πληροφοριών και την τεράστια πίεση από τους ηπειρωτικούς γείτονές της».
Επικρίνει την άποψη ότι η δημοκρατία μπορεί να καταστραφεί με ψηφιακή διαφήμιση από μια ξένη χώρα, λέγοντας ότι αν το πιστεύετε αυτό, τότε η δημοκρατία σας «δεν ήταν πολύ ισχυρή στην αρχή».
Οι επικρίσεις στους διοργανωτές της διάσκεψης του Μονάχου
Ασκησε ευθεία κριτική στους διοργανωτές της διάσκεψης του Μονάχου επειδή εμπόδισαν τα λαϊκιστικά κόμματα να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να συμφωνούμε … αλλά είναι υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε τουλάχιστον σε διάλογο μαζί τους».
«Για πολλούς από εμάς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μοιάζει όλο και περισσότερο με παλιά παγιωμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από άσχημες λέξεις της σοβιετικής εποχής, όπως παραπληροφόρηση και ελλιπής πληροφόρηση, στους οποίους απλώς δεν αρέσει η ιδέα ότι κάποιος με μια εναλλακτική άποψη μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική άποψη ή, Θεός φυλάξοι, να ψηφίσει διαφορετικά ή, ακόμη χειρότερα, να κερδίσει τις εκλογές».
Βανς για Τραμπ: Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη
Ο Βανς στη συνέχεια υποστήριξε ότι ήρθε στο συνέδριο με μια προσφορά. «Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη», είπε, αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ΗΠΑ μπορεί να διαφωνούν με τις απόψεις της Γερμανίας, συνέχισε, αλλά «θα αγωνιστούμε για το δικαίωμά σας να τις προσφέρετε».
Ο Βανς λέει ότι αναμένει ότι θέματα όπως οι αμυντικοί προϋπολογισμοί θα συζητηθούν στη διάσκεψη τις επόμενες ημέρες και λέει στο ακροατήριο ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διαδραματίσουν «μεγαλύτερο ρόλο» στο μέλλον της ηπείρου.
Στη συνέχεια λέει ότι γίνεται όλο και λιγότερο σαφές από τι υπερασπίζεται η Ευρώπη τον εαυτό της.
«Ποιο είναι το θετικό όραμα που εμψυχώνει αυτό το σύμφωνο ασφαλείας», ρωτά. «Πιστεύω βαθιά ότι δεν υπάρχει ασφάλεια αν φοβάσαι τις φωνές και τις απόψεις που καθοδηγούν τον ίδιο σου τον λαό».
Πηγή: iefimerida.gr