ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Επετειακή εκδήλωση για τα 100 Χρόνια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας
Η ΔΕΥΑΛ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης της πόλης

Μεγάλη εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΔΕΥΑ Λάρισας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί της Παρασκευής 21 Μαρτίου. Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λάρισας Θανάσης Μαμάκος αφού καλωσόρισε τον κόσμο, δήλωσε πως η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους και κυρίως έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας, τους κατοίκους της, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.
Ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Λαρισαίων και Προέδρου της ΔΕΥΑΛ, κ.Θανάση Μαμάκου.
Σας καλωσορίζω σε μια εκδήλωση που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες και όλους μας.
Και κυρίως έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας, τους κατοίκους της, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.
Μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΔΕΥΑ Λάρισας, μιας δημοτικής επιχείρησης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης της πόλης μας, με καθοριστική παρουσία στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, του περιβάλλοντος αλλά και της κοινωνικής και πολιτιστικής συνεισφοράς, με καθολική αναγνώριση και με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Μιας επιχείρησης που ξεφεύγει από τα κοινότυπα των οργανισμών που συνηθίσαμε υπό δημόσιο έλεγχο, που αναζητά την εξέλιξη στο μέλλον, που ανοίγει δρόμους, που διαρκώς βελτιώνεται.
Είπα κάποια στιγμή και νομίζω, ότι εκφράζω όλους όσους σήμερα βρίσκονται εδώ, ότι η ΔΕΥΑΛ είναι η πολύτιμη περιουσία της Λάρισας, που πρέπει και να τη διαφυλάξουμε αλλά και να την αυξήσουμε.
Για να φτάσουμε εδώ, σε αυτό το σημείο, μέσα από μια διαδρομή 100 χρόνων, βοήθησαν πολλοί, προσφέροντας γνώσεις και προσπάθεια, σχεδιασμό και όραμα, δουλειά και αποτελέσματα και σε συγκυρίες που δεν ήταν πάντοτε ευνοϊκές – πολλές φορές θα έλεγα και εχθρικές απέναντι στη λειτουργία μιας δημοτικής επιχείρησης με κοινωφελή χαρακτηριστικά.
Κυρίες και κύριοι,
Στις 22 Μαρτίου, αύριο, γιορτάζεται από το 1993 η Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Σήμερα, 2.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, γεγονός που καθιστά την παγκόσμια κρίση νερού μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.
Αν και για εμάς θεωρείται αυτονόητη η πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουμε την αίσθηση της αφθονίας του, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.
Αυτή η πραγματικότητα αναδεικνύει με ένα διαφορετικό τρόπο την τεράστια προσφορά της ΔΕΥΑΛ στην κοινωνία μας και τη σημαντική της συνεισφορά στην εξέλιξή της.
Φίλες και φίλοι,
Η σημερινή μας εκδήλωση έχει διπλό στόχο: Να αναδείξει την τεράστια προσφορά της ΔΕΥΑΛ στην πόλη και στο Δήμο μας, αλλά και να επαναπροσδιορίσει, με όρους σημερινούς την ορθή διαχείριση του νερού και των ρόλο των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης σε αυτήν.
Ελπίζω και εύχομαι με τη δική σας συμμετοχή να τους πετύχουμε. Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.
Παρών στην εκδήλωση και ο Σάββας Χιονίδης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης, Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος δήλωσε: “Σήμερα γιορτάζουμε την πιο οργανωμένη ΔΕΥΑ, τη ΔΕΥΑ Λάρισας. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται κανείς στη Λάρισα που εξελίσσεται σε εμπορικό, διοικητικό κέντρο για όλη την Ελλάδα. Βλέπουμε με τον κ. Μαμάκο ότι υπάρχει όραμα για να γίνει η Λάρισα ακόμη μεγαλύτερη”.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε τόσο ο Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, όσο και ο Παναγιώτης Ντιντής, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια. Ο κύριος Μαρινάκης σε δηλώσεις του τόνισε την αξία του νερού, και πως το νερό είναι ζωή και θα πρέπει να στηριχθούν από το υπουργείο οι επιχειρήσεις ύδρευσης. Η ΔΕΥΑΛ είναι μια υποδειγματική δημοτική επιχείρηση και είναι ίσως η καλύτερη ΔΕΥΑ της Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα με Θεματικές Ενότητες: «Σύγχρονη Ιστορία της ΔΕΥΑΛ» και «Διαχείριση Νερού».
Στη θεματική ενότητα «Σύγχρονη Ιστορία της ΔΕΥΑΛ» έλαβαν μέρος οι: Χριστόδουλος Καφφές, πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος ΔΕΥΑΛ 1994-1998, ο Κωνσταντίνος Τζανακούλης, πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος ΔΕΥΑΛ 1998-2014 Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ο Απόστολος Καλογιάννης, πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος ΔΕΥΑΛ 2014-2023, ο Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, Πρόεδρος ΔΕΥΑΛ καθώς και ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΛ.
Στη Θεματική Ενότητα «Διαχείριση Νερού» συμμετείχαν οι: Τριαντάφυλλος Καραπατής, Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου, 2η Υπηρεσία Επίτροπου Ελεγκτικού Συνέδριου Λάρισας, Εβίνα Γαβαλάκη, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – ΜΔΕ – MSc – PhD, Δημήτριος Σαββοργινάκης, Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Λάρισας, Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Λαμίας και Χρυσή Λασπίδου, Καθηγήτρια Πολιτικών Μηχανικών, Αντιπρύτανης Καινοτομίας, Διεθνοποίησης Συνεργασιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώην Αντιπρόεδρος Συνεργασιών της Water Europe – Βρυξέλλες.
- ΒΟΛΟΣ | 21.03.2025 | 19:26
Βόλος: «Δεχόμουν απειλές ότι θα με βιάσουν και θα με σκοτώσουν» είπε η 35χρονη που λήστεψε βενζινάδικο - ΔΙΕΘΝΗ | 21.03.2025 | 19:20
Τουρκία: Χιλιάδες στους δρόμους για τον Ιμάμογλου: Διαδηλωτές αψηφούν τις απαγορεύσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 21.03.2025 | 19:06
Αναγγελία ζημιάς για ζημιές από παγετό θα κάνει ο Δήμος Φαρσάλων - ΛΑΡΙΣΑ | 21.03.2025 | 19:03
Ενισχύσεις de minimis ζητούν οι παραγωγοί ξερών φασολιών στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.03.2025 | 18:45
Καθίζηση στη σήραγγα Όθρυος μετά το Λιανοκλάδι - Πώς θα κινούνται τα τρένα - ΛΑΡΙΣΑ | 21.03.2025 | 18:34
Τέμπη: Απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης της πραγματογνωμοσύνης των βίντεο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.03.2025 | 18:29
Ιανός: Απαλλαγή της κατηγορούμενης Αστυνομικού η Εισαγγελική πρόταση στη δίκη για το θάνατο της φαρμακοποιού στο Μουζάκι - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.03.2025 | 18:22
«Νέα εθνική πυξίδα»: Άρθρο-μανιφέστο Τσίπρα, προαναγγέλλει την επιστροφή του
- ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2025 | 10:11
«Πάγωσαν» αγρότες σε Τύρναβο, Ελασσόνα, Τέμπη από τον παγετό- μεγάλες ζημιές σε αμυγδαλιές, ροδακινιές, αχλαδιές, αμπέλια - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2025 | 18:35
Τραγωδία στη Λάρισα: 43χρονος έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας και σκοτώθηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2025 | 22:45
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή ο Αλέξανδρος Λιζέκας σε ηλικία 43 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2025 | 10:34
ΣΟΚ στην ποδοσφαιρική Λάρισα – «Έφυγε» από την ζωή ο Σωκράτης Ευαγγέλου στα 32 του! - ΛΑΡΙΣΑ | 21.03.2025 | 13:52
Xαριστική βολή από νέο παγετό σήμερα στη Λάρισα- αυτοψία κλιμακίου στις πληγείσες καλλιέργειες στον Τύρναβο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2025 | 20:43
«Νωρίς πέταξες προς το φως και μας άφησες…» - ΒΟΛΟΣ | 20.03.2025 | 22:48
Βελεστίνο: Συνελήφθη υπάλληλος-πολιτικό προσωπικό του 304 ΠΕΒ – Έκλεβε ανταλλακτικά από στρατιωτικά οχήματα - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2025 | 18:15
Ο Φλωρίδης έπαυσε ιατροδικαστή στη Λάρισα που καταγγέλθηκε για παραποιημένη έκθεση με αντάλλαγμα 10.000 ευρώ