Αυτό κατέστησε σαφές σε νέα τηλεοπτική του εμφάνιση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναφερόμενος στις αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό ως προς την εκπαίδευση και την αξιολόγησή τους. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εξετάζει και τη μονιμοποίηση ορισμένων από τους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί με συμβάσεις έργου, τα γνωστά μπλοκάκια: «Υπάρχει και η σκέψη με κάποιους απ΄αυτούς που έχουν περάσει δοκιμασίες και είναι καλοί επαγγελματίες να πάμε και σε συμβάσεις αορίστου διότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν και μία ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.
τον απόηχο της απομάκρυνσης των δύο εκπαιδευόμενων εργαζομένων, οι οποίοι βρέθηκαν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, τόνισε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης θα ακολουθηθεί και για το μόνιμο προσωπικό «για να ξεκαθαρίσει και η εικόνα του ποιοί είναι σωστοί επαγγελματίες και ποιοι είναι χαβαλέδες», όπως σημείωσε προσθέτοντας πως «δεν είναι όλοι το ίδιο υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή».
Για όσους δεν κριθούν σωστοί, πάντως, στο τραπέζι βρίσκεται και η απόλυση ανεξαρτήτως του καθεστώτος εργασίας των εργαζομένων (μόνιμοι ή μη), αλλά και ανεξαρτήτως φορέα καθώς ο αναπληρωτής υπουργός έβαλε στην εξίσωση και τη Hellenic Train χωρίς να καθίσταται σαφές με ποιόν τρόπο η κυβέρνηση θα μπορούσε να εμπλακεί στις αποφάσεις ιδιωτικής εταιρίας επί του προσωπικού της: «Το σκεπτικό μας – αλλά προφανώς αυτό θα περάσει από υπουργικό συμβούλιο γιατί πρέπει να μπει στο νομοσχέδιο – είναι ότι όποιος είναι στους διάφορους ρόλους είτε στο Δημόσιο είτε στον operator δηλαδή στην Hellenic Train, αν υποκύπτει σε μία σειρά από λάθη σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να απομακρύνεται. Δεν υπάρχει περιθώριο να παίζουμε με την ασφάλεια όταν αυτοί οι άνθρωποι διαχειρίζονται ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς μάλιστα συγκεκριμένα ως προς το εάν ο όρος απομάκρυνση αναφέρεται σε απόλυση ή μετάταξη, ο κ. Κυρανάκης ξεκαθάρισε ότι: «Για απόλυση μιλάω εγώ».
Αυτήν την περίοδο, πάντως, ο ΟΣΕ αναρτά μαζικά τις ανανεώσεις των συμβάσεων των εργαζομένων με μπλοκάκι στον Οργανισμό, ο αριθμός των οποίων για το 2025 θα φτάσει τους 640 με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Ερωτηματικά, ωστόσο προκαλεί η εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτη Τερεζάκη προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού στη συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου ως προς τα στοιχεία που παρουσίασε για τη στελέχωση του ΟΣΕ και πως αυτά τεκμηριώνονται. Ετσι, ενώ είναι γνωστό ότι τα υφιστάμενα οργανογράμματα, αναφέρονται στην ύπαρξη 2.097 οργανικών θέσεων στον ΟΣΕ, στο έγγραφο αναφέρονται μόνο 1.657 θέσεις ως οργανικές παρουσιάζοντας ένα έλλειμμα 440 θέσεων. Αναντιστοιχία παρατηρείται και στον αριθμό των μόνιμων εργαζομένων, ο οποίος σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο ανέρχεται σε 429 και όχι 550, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ενόψει της μετάβασης στον νέο φορέα, την εταιρία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας», η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει έως το τέλος της χρονιάς ύστερα από τη συνένωση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ στον κλάδο του τροχαίου υλικού, θα υπάρξει νέο οργανόγραμμα για την κατάρτιση του οποίου έχει κατακυρωθεί ήδη ο διαγωνισμός στην εταιρία Ernst & Young.
Βάσει της διακήρυξης, θα αναλάβει μεταξύ άλλων τη μελέτη Προγραμματισμού Ανθρώπινου Δυναμικού με αντικείμενο την κατανομή του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού στις θέσεις του νέου οργανογράμματος ύστερα από αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του και τεκμηριωμένη αναλυτική πρόβλεψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.». Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αναλυτικής οργανωτικής μελέτης, θα προσαρμοστεί και θα αναπτυχθεί το πλήρες οργανόγραμμα της εταιρίας (μέχρι και τη χαμηλότερη οργανωτική βαθμίδα-μονάδα επιπέδου τμήματος ή γραφείου).
Επιπλέον προβλέπεται ο καθορισμός αρμοδιοτήτων και ο προσδιορισμός αριθμητικής και ποιοτικής στελέχωσης ανά οργανωτική μονάδα του οργανογράμματος, ο προσδιορισμός κρίσιμων δεξιοτήτων που απαιτούνται ανά επιχειρησιακή λειτουργία, ενώ από τις περιγραφές των θέσεων θα εντοπιστούν οι απαραίτητες τεχνικές γνώσεις (hard skills), και οι δεξιότητες (soft skills) των εργαζομένων.
Οργανικές θέσεις ΟΣΕ: «Αγνοούνται» 440 θέσεις
Το εισηγητικό έγγραφο του κ. Τερεζάκη αποτελεί την αδιάσειστη παραδοχή της κατάστασης, στην οποία οδηγήθηκε ο ελληνικός σιδηρόδρομος τις τελευταίες δεκαετίες.
«Μετά την εφαρμογή του ν.3891/2010 ο Οργανισμός έχει αποδυναμωθεί στελεχιακά λόγω αποχωρήσεων προσωπικού για συνταξιοδότηση, ενώ οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Παρατηρείται σημαντική έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, με αποτέλεσμα σήμερα να προκύπτουν δυσκολίες στην καθημερινή ροή των υπηρεσιακών αναγκών, και ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού.
Βάσει των στοιχείων που παραθέτει, το 2024 συνταξιοδοτήθηκαν 79 άτομα, ενώ για το 2025 εκτιμάται η συνταξιοδότηση άλλων 90 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων. Με τις συνταξιοδοτήσεις του 2024 αποχώρησανν:
• 1 Διαβιβαστής
• 8 Διοικητικοί – Οικονομικοί
• 5 Μηχανικοί ΠΕ
• 2 Μηχανικοί ΤΕ
• 9 Κλειδούχοι
• 11 Σταθμάρχες
• 9 Ηλεκτρολόγοι – Ηλεκτρονικοί
• 10 Τεχνίτες Μ-Ε
• 2 Χειριστές
• 3 Τεχνίτες Γραμμής
• 3 Επιμελητές
• 5 Σχεδιαστές
• 1 Νοσοκόμα
• 10 Εργάτες Γραμμής.
Ο πίνακας στοιχείων, ο οποίος περιλαμβάνεται στην εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, καταδεικνύει την ακραία υποστελέχωση του ΟΣΕ. Μόνο στους σταθμάρχες κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων φτάνει τις 303 όταν οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 412. Ο αριθμός των μόνιμων υπηρετούντων είναι 109 άτομα, ενώ με μπλοκάκι εργάζονται 122.
Σιδηρόδρομος
Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στους κλειδούχους, ειδικότητα για την οποία προβλέπονται 339 οργανικές θέσεις, αλλά οι υπηρετούντες είναι μόλις 55. Οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 284 με τις 121 εξ αυτών να καλύπτονται με εργαζομένους με δελτίο παροχής υπηρεσίας. Στους τεχνίτες γραμμής οι οργανικές θέσεις είναι 32, οι υπηρετούντες είναι 12, τα κενά είναι 20 και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι 16.
Εκτός των κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως είναι οι σταθμάρχες και οι κλειδούχοι, ο Οργανισμός στερεύει και από άλλες ζωτικές για τη λειτουργία του ειδικότητες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Διεύθυνσης Προμηθειών και Εφοδιασμού, όπου στο Τμήμα Παρακολούθησης Συμβάσεων, τις ανάγκες ολόκληρου του Οργανισμού καλύπτει 1 άτομο (Προϊστάμενος Τμήματος), ενώ αντίστοιχα στο Τμήμα Κωδικοποίησης 2 άτομα. Στο τμήμα διαγωνισμών και συμβάσεων απασχολούνται 4 άτομα (συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου) και αναλυτικότερα 2 άτομα ως χειριστές ηλεκτρονικών διαγωνισμών (ο 1 χειρίζεται και το σύνολο των συμβάσεων σε φύλαξη και καθαριότητα) και 1 άτομο στην διενέργεια μεγάλου μεγέθους διαδικασιών σύναψης Σύμβασης αξίας μικρότερης των 30.000 ευρώ του Οργανισμού.
Από αυτούς μόνο ο Προϊστάμενος και ο ένας εκ των υπηρετούντων ανήκει σε ειδικότητα συναφή με το αντικείμενο. Ο κ. Τερεζάκης αναφέρεται σε «δραματική έλλειψη προσωπικού» επισημαίνοντας ότι κατ’ έτος υπογράφονται περί τις 300 συμβάσεις συνολικά, ενώ σταθερά υπάρχουν περί τις 65 συνάψεις Σύμβασης με οικονομικό αντικείμενο μικρότερο των 30.000 ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι Συμβάσεις Φύλαξης και Καθαριότητας περί τις 30 ενεργές διακηρύξεις που απαιτούν παρακολούθηση και χειρισμό, ενώ πραγματοποιούνται περί τις 65 συνάψεις Σύμβασης με οικονομικό αντικείμενο μικρότερο των 30.000 ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι Συμβάσεις Φύλαξης και Καθαριότητας).
Αξιολόγηση και στρατιωτική πειθαρχία
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε και ο κ. Κυρανάκης στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ΟΣΕ ξεκινά προσεχώς συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με στόχο «τα ψυχομετρικά τεστ, τα τεστ αντανακλαστικών, οι ασκήσεις υπό πίεση και μια σειρά από προγράμματα στα οποία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και πρωτόκολλα το ΓΕΑ, να μπορούν να εμπεδωθούν σαν κουλτούρα και στον σιδηρόδρομο, κάνοντας λόγο για εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων και στρατιωτικού τύπου πειθαρχίας.
Επιπλέον ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης με προσομοιωτές, στα πρότυπα του εξωτερικού, καθώς και την αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης του ΟΣΕ.
Παράλληλα αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης για τον τεχνικό σύμβουλο που θα αναλάβει τη μετάβαση του Οργανισμού στη νέα εταιρία. Ο σύμβουλος θα προβεί σε αναλυτική καταγραφή του υφιστάμενου προσωπικού ανά προφίλ θέσης εργασίας, ηλικιακή κατηγορία κλπ., για κάθε οργανωτική ομάδα / λειτουργία, ενώ θα γίνει και εκτίμηση του νέου προσωπικού ανά νέα και υφιστάμενη θέση τόσο άμεσα (2025), όσο και σε μεσοπρόθεσμη (2026-2030) και σε μακροπρόθεσμη βάση (2031-2035), με βάση τόσο τον απαιτούμενο αριθμό ενεργού προσωπικού στις θέσεις όσο και τις εκτιμώμενες προαγωγές, αποχωρήσεις, μετακινήσεις κλπ., που προβλέπονται για αυτές τις περιόδους.
Με βάση τα παραπάνω, θα συγκροτηθούν σενάρια αναφορικά με το ετήσιο κόστος της προβλεπόμενης στελέχωσης τόσο με το εφαρμοζόμενο μισθολόγιο όσο και με αυτό που θα προταθεί στη λογική των κινήτρων που προβλέπεται να εφαρμοστούν.
Ο σύμβουλος θα παρουσιάσει σύστημα υποστήριξης της διενέργειας προσλήψεων με στόχο η εταιρία «να μειώσει αισθητά τον χρόνο από την αναζήτηση έως την πρόσληψη, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να διασφαλίσει την ποιότητα των νέων εργαζομένων της», όπως αναφερόταν στη σχετική διακήρυξη.
Θα τεθεί και σύστημα αξιολόγησης ικανοτήτων προσωπικού που θα εστιάζει στις θέσεις ευθύνης μέχρι και το επίπεδο του προϊσταμένου Τμήματος, καθώς και σε επιπρόσθετους κρίσιμους ρόλους που θα προσδιοριστούν από τη διοίκηση της νέας εταιρίας και μπορεί να συνδέονται για παράδειγμα με τη διαχείριση θεμάτων ασφαλείας.
Απο αυτά θα προκύψουν εκθέσεις ευρημάτων σε επίπεδο ομάδας και ατόμου, πλάνα ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Το πλήθος των αξιολογήσεων που θα διενεργηθούν ανά θέση με βάση το σύστημα θα προσδιοριστεί από τη διοίκηση της νέας εταιρίας με μέγιστο πλήθος αθροιστικά τις 500 αξιολογήσεις.
Παράλληλα προβλέπεται διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης απόδοσης όλου του προσωπικού κάθε βαθμίδας μέχρι και αυτής του Γενικού Δ/ντη, από την οποία θα προκύπτει η περαιτέρω εξέλιξη/σταδιοδρομία του προσωπικού και η ένταξή τους σε ανώτερη διοικητική βαθμίδα.
Καινούρια τρένα, αλλά όταν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο δίκτυο
Σε ό,τι αφορά το πεπαλαιωμένο τροχαίο υλικό και την Hellenic Train, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως η επαναδιαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει επαναλαμβάνοντας ότι το Δημόσιο ζητά από την εταιρία να προχωρήσει στην αγορά νέων τρένων. Προυπόθεση για την εταιρία, ωστόσο, αποτελεί η ολοκλήρωση του δικτύου τόσο σε επίπεδο υποδομής όσο και συστημάτων, κάτι το οποίο όμως μπορεί να γίνει μόνο μετά την οριστική αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel 1,5 χρόνο πριν. Τα εν λόγω έργα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει με τις σχετικές συμβάσεις να αναμένεται να υπογραφούν τις προσεχείς εβδομάδες και ορίζοντα αποπεράτωσης 15 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, κάτι το οποίο μας φτάνει στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα του καλοκαιριού του 2026.
Πηγή: ethnos.gr