ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γυναίκα της εποχής του Αγαμέμνονα «ζωντανεύει» 3.500 χρόνια μετά και δείχνει... πιο σύγχρονη από ποτέ
Η αναπαράσταση προσώπου βασισμένη σε σύγχρονες μεθόδους ιατροδικαστικής και ψηφιακής τεχνολογίας

Η αναπαράσταση προσώπου βασισμένη σε σύγχρονες μεθόδους ιατροδικαστικής και ψηφιακής τεχνολογίας φέρνει στο φως μια απρόσμενα «σύγχρονη» γυναίκα από τον μυθικό κόσμο της Ελένης και της Κλυταιμνήστρας
Για πρώτη φορά, μπορούμε να αντικρίσουμε το πρόσωπο μιας βασιλικής γυναίκας που έζησε πριν από 3.500 χρόνια στην Μυκηναϊκή Ελλάδα -αιώνες πριν τον Τρωικό Πόλεμο και την εποχή του Ομήρου.
Η γυναίκα αυτή, ηλικίας περίπου 35 ετών κατά τον θάνατό της, θάφτηκε σε βασιλικό νεκροταφείο της Μυκηναϊκής περιόδου, το οποίο αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950 στις ανασκαφές στις Μυκήνες, το μυθικό βασίλειο του Αγαμέμνονα.
Η ιστορικός δρ Έμιλι Χάουζερ, που ανέθεσε την ψηφιακή ανακατασκευή του προσώπου, περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «απρόσμενα σύγχρονο»: «Μου έκοψε την ανάσα. Για πρώτη φορά, βλέπουμε το πρόσωπο μιας γυναίκας από ένα βασίλειο συνδεδεμένο με την Ελένη της Τροίας και την Κλυταιμνήστρα -μια μορφή που θα μπορούσε να είναι αδελφή τους», δήλωσε στον Observer.
Η αναπαράσταση βασίστηκε σε πηλόμορφο εκμαγείο της δεκαετίας του 1980, που είχε δημιουργηθεί από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, και αποδόθηκε με ψηφιακά μέσα από τον καλλιτέχνη Juanjo Ortega G.
Η Χάουζερ, ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, τονίζει ότι η τεχνολογία -από την ιατροδικαστική και τη γενετική ανάλυση μέχρι την 3D εκτύπωση- επιτρέπει πλέον να «κοιτάμε στα μάτια το παρελθόν».
Αναθεώρηση του ρόλου των γυναικών στην προϊστορική Ελλάδα
Το εντυπωσιακό εύρημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας των αντικειμένων που συνόδευαν την ταφή της γυναίκας. Ανάμεσά τους ήταν μια προσωπίδα από ήλεκτρο και τρία ξίφη, τα οποία εθεωρείτο ότι ανήκαν στον άνδρα που είχε ταφεί δίπλα της. Νεότερη γενετική ανάλυση απέδειξε πως οι δύο σκελετοί ανήκουν σε αδέλφια -όχι σε σύζυγο και σύζυγο, όπως είχε αρχικά υποτεθεί.
«Αυτή η γυναίκα βρισκόταν στον βασιλικό τάφο εξαιτίας της καταγωγής της, όχι λόγω του γάμου της», εξηγεί η Χάουζερ. «Και αυτό μας δείχνει πόσο σημαντική ήταν η δική της ταυτότητα».
Επιπλέον, νέα δεδομένα δείχνουν ότι σε τάφους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, περισσότερα σύνολα όπλων (τα λεγόμενα warrior kits) εντοπίζονται δίπλα σε γυναίκες παρά σε άντρες - προκαλώντας ριζική αναθεώρηση των απόψεων για τη σχέση των γυναικών με τον πόλεμο εκείνης της περιόδου.
Το σκελετικό της προφίλ έδειξε σημάδια αρθρίτιδας στη σπονδυλική στήλη και τα χέρια - πιθανώς αποτέλεσμα εντατικής υφαντικής δραστηριότητας. «Είναι μια υπενθύμιση της σωματικής καταπόνησης των γυναικών εκείνης της εποχής, όπως η Ελένη στην Ιλιάδα, που περιγράφεται να υφαίνει», σημειώνει η Χάουζερ.
Μια «σύγχρονη» γυναίκα σε έναν μυθικό κόσμο
Η εικόνα που αναδύεται από την ανακατασκευή είναι αυτή μιας αξιοπρεπούς, δυναμικής και ισχυρής γυναικείας παρουσίας. Όπως παρατηρεί η Χάουζερ, «πρόκειται για ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να έχει εμπνεύσει θρύλους – μια γυναίκα που αξίζει να θυμόμαστε, όχι ως σκιά των ανδρών της εποχής, αλλά ως πρωταγωνίστρια της δικής της ιστορίας».
Η ίδια ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο, Mythica: A New History of Homer’s World, Through the Women Written Out of It, στο οποίο αναδεικνύονται οι λησμονημένες φωνές των γυναικών του αρχαίου κόσμου – αυτή τη φορά, με αποδείξεις από την επιστήμη.
πηγή: guardian
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.04.2025 | 16:07
Ανακάμπτουν παγκοσμίως σήμερα τα χρηματιστήρια, μετά την τεράστια πτώση χθες -Σε θετικό έδαφος και η Αθήνα - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2025 | 14:58
Αγωγή 300.000 ευρώ κατέθεσε ο ιατροδικαστής Λάρισας Χρήστος Κραββαρίτης κατά της δικηγόρου που τον κατήγγειλε για χρηματισμό - ΕΛΛΑΔΑ | 08.04.2025 | 14:24
Καρυστιανού κατά εισαγγελέως Αρείου Πάγου: Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν μπορεί να είναι αθέμιτη επιρροή ή απειλή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2025 | 14:19
Έτοιμη η πρόσκληση για τα μεγάλα αρδευτικά του ΥΠΑΑΤ - ΥΓΕΙΑ | 08.04.2025 | 14:12
Μακροζωία: Τρώνε αυτά τα 3 τρόφιμα κάθε μέρα και ξεπερνούν τα 100 – Τι καταναλώνουν - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 08.04.2025 | 14:07
Ο Ηρακλής και οι άθλοι του... έφτασαν στο Παυσίλυπο! (φωτο) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 08.04.2025 | 13:49
Όλγα Κεφαλογιάννη: Το λέω ευθέως ότι δέχτηκα εκβιασμό την περίοδο του διαζυγίου μου - ΔΙΕΘΝΗ | 08.04.2025 | 13:41
Politico: Η ΕΕ ετοιμάζει την απάντηση στους δασμούς Τραμπ -Οι συγκρατημένοι και το εμπορικό «μπαζούκα»
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.04.2025 | 14:13
Νίκος Καντερές: Ούτε πολικές,ούτε σκανδιναβικές αέριες μάζες- μία τυπική ανοιξιάτικη ψυχρή εισβολή (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2025 | 16:25
Παγετός βράδυ Δευτέρας ως και Πέμπτη πρωί, καμπανάκι για δεύτερο κύμα ζημιών σε κεράσια, ροδάκινα, αμπέλια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.04.2025 | 12:34
Τακούδης; Τελειώνουν οι χιονοπτώσεις-μικρή πιθανότητα για παγετό στα πεδινά (video) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.04.2025 | 18:20
Θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τράπεζες και χώρες: Το 2ο μέτρο του Τραμπ μετά τους δασμούς είναι ανήθικο μα απολύτως εφικτό - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2025 | 14:58
Αγωγή 300.000 ευρώ κατέθεσε ο ιατροδικαστής Λάρισας Χρήστος Κραββαρίτης κατά της δικηγόρου που τον κατήγγειλε για χρηματισμό - ΒΟΛΟΣ | 07.04.2025 | 21:02
Η περιπέτεια του 58χρονου Βολιώτη που ξεψύχησε σε ασθενοφόρο – «Αν δεν έχεις λεφτά, πεθαίνεις» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.04.2025 | 14:27
Σε ποιο χωριό της Θεσσαλίας η θερμοκρασία έδειξε -3,7 - ΕΛΛΑΔΑ | 07.04.2025 | 09:41
Καιρός: Χιονίζει σε Κοζάνη, Καστοριά, Σέρρες και Χορτιάτη, παγετός μέχρι την Πέμπτη