Η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, 11 Απριλίου, πως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα τσιπ, αλλά και άλλα δημοφιλή ηλεκτρονικά είδη θα εξαιρεθούν από τους ανταποδοτικούς δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Ο περιορισμός των νέων μέτρων θα αποτρέψει – τουλάχιστον προσωρινά – τις αυξήσεις στις τιμές των παραπάνω ειδών, γεγονός που αποτελεί ευχάριστη είδηση τόσο για το αγοραστικό κοινό, όσο και για τις ίδιες τις εταιρείες του χώρου, όπως η Apple και η Samsung.
Οι εξαιρέσεις δημοσιεύτηκαν από τις Τελωνειακές Αρχές των ΗΠΑ (US Customs and Border Protection) και έγιναν γνωστές από το Bloomberg. Το Πρακτορείο Ειδήσεων διευκρινίζει πως η αλλαγή αυτή αφορά τις αυξήσεις δασμών 125% για την Κίνα και 10% για τις υπόλοιπες χώρες.
Ως αποτέλεσμα, δεν θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί στα smartphones, τους φορητούς υπολογιστές, τους σκληρούς δίσκους, τους επεξεργαστές και τις κάρτες μνήμης – προϊόντα τα οποία δεν παράγονται εντός των ΗΠΑ και η εγχώρια παραγωγή των οποίων θα απαιτούσε χρόνια ολόκληρα για να στηθεί.
Στην ίδια λίστα εξαιρέσεων περιλαμβάνονται και τα μηχανήματα κατασκευής ημιαγωγών, γεγονός που ευνοεί εταιρείες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), η οποία έχει ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις εντός ΗΠΑ, αλλά και άλλους διεθνείς κατασκευαστές μικροτσίπ.
Ωστόσο, η απαλλαγή από τους δασμούς ενδέχεται να είναι προσωρινή. Οι εξαιρέσεις προκύπτουν από την αρχική εντολή του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία αποτρέπεται η σωρευτική επιβολή πολλαπλών δασμών σε ορισμένους τομείς. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές αυτές ενδέχεται να υπαχθούν μελλοντικά σε άλλου τύπου δασμό, πιθανόν χαμηλότερο – ιδιαίτερα για προϊόντα κινεζικής προέλευσης.
Μια τέτοια περίπτωση αφορά τους ημιαγωγούς, όπου ο Τραμπ έχει υποσχεθεί στο παρελθόν την επιβολή στοχευμένου δασμού, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα συγκεκριμένο ποσοστό.
Μέχρι στιγμής, οι τομεακοί δασμοί που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση Τραμπ φτάνουν το 25%, αν και δεν είναι σαφές αν αυτή η τιμή θα ισχύσει και για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση για το θέμα.
Η Apple μετέφερε 6 αεροπλάνα γεμάτα iPhone από την Ινδία
Παράλληλα, χθες (11/4), έγινε γνωστό πως η αμερικανική εταιρεία Apple ναύλωσε έξι αεροσκάφη για να μεταφέρει τα προϊόντα της από Ινδία και Κίνα στις ΗΠΑ, προκειμένου να προλάβει και να στοκάρει κινητά πριν τους δασμούς Τραμπ. Ο κολοσσός της Τεχνολογίας προχώρησε σε αυτή την ενέργεια πριν ανακοινωθεί η νεότερη απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης.
Όπως ανέφεραν οι Times Of India, επικαλούμενοι ανώτατα στελέχη της εταιρείας στην Ινδία και την Κίνα, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, η μητρική στις ΗΠΑ έδωσε εντολή να φορτωθούν εκατομμύρια συσκευές και να μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Μάλιστα οι ίδιες μαρτυρίες έκαναν λόγο για 600 τόνους φορτίου!
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Αpple, για να μπορέσει να κάνει γρήγορα και να αποφύγει χρονοβόρες διαδικασίες εκτελωνισμού, άσκησε πιέσεις στις Αρχές των τοπικών Αεροδρομίων στο Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από δημοσίευμα του Reuters. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μόλις έξι ώρες, από 30 που προβλεπόταν κανονικά.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Apple χρησιμοποίησε παρόμοιες τακτικές σε Αεροδρόμια της Κίνας, ένα τέχνασμα με την κωδική ονομασία «Green Corridor», ή «Πράσινος Διάδρομος».
Αν υποθέσουμε ότι όλες οι συσκευές που «φυγάδεψε» η Apple από την ανατολή ήταν iPhone μοντέλο 14, το Reuters υπολόγισε πως, μαζί με το βάρος συσκευασίας, επρόκειτο για περίπου 1.5 εκατομμύριο κινητά τηλέφωνα.
Με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο, τους δασμούς της Ουάσινγκτον και την υπόσχεση του Αμερικανού Προέδρου να φέρει τις παραγωγικές μονάδες πίσω στις ΗΠΑ, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το κόστος παραγωγής και το τελικό κόστος που θα μπορούσε να έχει ένα iPhone, εάν παραχθεί στην Αμερική.
Το κόστος αυτό θα μπορούσε αρχικά να φτάσει τα -3.500, όπως έχουν σχολιάσει ορισμένοι Οικονομολόγοι.