ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
«Ιατρική καταστροφή» στην Ολλανδία: 3.000 παιδιά με 25 αδέλφια το καθένα -Σκάνδαλο με τη χρήση δοτών σπέρματος
Tουλάχιστον 85 δότες σπέρματος στην Ολλανδία έχουν αποκτήσει 25 ή περισσότερα παιδιά

Tουλάχιστον 85 δότες σπέρματος στην Ολλανδία έχουν αποκτήσει 25 ή περισσότερα παιδιά, ανακοίνωσε ο εθνικός οργανισμός γυναικολογίας και μαιευτικής.
Το νέο σύστημα καταγραφής αποκάλυψε ότι οι κλινικές γονιμότητας παραβίαζαν τους υπάρχοντες κανόνες για δεκαετίες.
Η NVOG ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ορισμένες κλινικές χρησιμοποιούσαν σκόπιμα δείγματα σπέρματος περισσότερες από 25 φορές, αντάλλασσαν σπέρμα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα ή τη γνώση των δοτών, και επέτρεπαν στους ίδιους δότες να προσφέρουν σπέρμα σε πολλαπλές κλινικές.
«Ο αριθμός των λεγόμενων -μαζικών δοτών- θα έπρεπε να είναι μηδέν», δήλωσε η γυναικολόγος Μαρίκε Σούνενμπεργκ στην εκπομπή Nieuwsuur. «Εκ μέρους όλου του επαγγέλματος, θέλουμε να απολογηθούμε. Δεν κάναμε τα πράγματα όπως θα έπρεπε να έχουν γίνει», συνέχισε.
Δότες σπέρματος με πάνω από 25 παιδιά
Όπως εξηγεί ο Guardian, ένας νόμος που αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου ακούσιας αιμομιξίας και ενδογαμίας θα έπρεπε να είχε απαγορεύσει στους δότες να αποκτούν περισσότερα από 25 παιδιά στην Ολλανδία από το 1992, αλλά αποδείχθηκε δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω αυστηρών νόμων περί απορρήτου.
Το 2018, το όριο μειώθηκε σε 12 παιδιά, αλλά το εθνικό μητρώο δοτών που επιτρέπει την εφαρμογή του τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Απρίλιο, με αναδρομική ισχύ. Έτσι, για πρώτη φορά έγινε γνωστός ο ακριβής αριθμός παιδιών ανά δότη και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Σούνενμπεργκ επικαλούμενη στοιχεία, από το 2004, όταν καταργήθηκε το δικαίωμα ανωνυμίας των δοτών, στην Ολλανδία υπήρξαν τουλάχιστον 85 «δότες μαζικής δωρεάς», δηλαδή άνδρες που συνέβαλαν σε τουλάχιστον 25 συλλήψεις.
Οι περισσότεροι είναι βιολογικοί πατέρες 26 έως 40 παιδιών, αν και αρκετοί έχουν μεταξύ 50 και 75. Μεταξύ αυτών υπάρχουν τουλάχιστον 10 γιατροί γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Γιαν Καρμπάατ, που απέκτησε παράνομα τουλάχιστον 81 παιδιά στην κλινική του.
Ο πιο παραγωγικός δότης είναι ο Τζόναθαν Γιάκομπ Μάιερ, γνωστός από το ντοκιμαντέρ του Netflix «Ο άνθρωπος με τα 1.000 παιδιά», που έχει αποκτήσει τουλάχιστον 550 παιδιά παγκοσμίως, εκ των οποίων πάνω από 100 σε ολλανδικές κλινικές.
«Ιατρική καταστροφή»
Ο Τίες βαν ντερ Μέερ, από το ίδρυμα Stichting Donorkind που βοηθά παιδιά να εντοπίσουν τους βιολογικούς τους πατέρες, χαρακτήρισε τα ευρήματα «ιατρική καταστροφή» και εκτίμησε ότι υπάρχουν πιθανώς τουλάχιστον 3.000 παιδιά στην Ολλανδία με 25 ή περισσότερα ετεροθαλή αδέλφια. Εξήγησε επίσης ότι αυτό σημαίνει ότι κάποια θα πρέπει να κάνουν τεστ DNA μόλις αρχίσουν να βγαίνουν ραντεβού.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/ollandia-3000-paidia-me-25-adelfia-kathen">«Ιατρική καταστροφή» στην Ολλανδία: 3.000 παιδιά με 25 αδέλφια το καθένα -Σκάνδαλο με τη χρήση δοτών σπέρματος - iefimerida.gr</a></p>
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.04.2025 | 20:49
Πώς ο Θουκυδίδης εξηγεί τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2025 | 20:42
H Έκθεση της Γάνδης για τα Τέμπη που εκθέτει τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ: «Τα έλαια σιλικόνης καίγονται» - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2025 | 20:38
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή 19χρονη κοπέλα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2025 | 20:33
Διαπαραταξιακή Επιτροπή για την προώθηση των Λαρισαίων καλλιτεχνών η πρόταση Μαμάκου για Θεσσαλικό Θέατρο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.04.2025 | 20:23
Οι μάγκες με τα μπλε που... αναστάτωσαν φέτος τη basket league! - ΒΟΛΟΣ | 15.04.2025 | 20:23
Πειθαρχικά μέτρα κατά του Αχιλλέα Μπέου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ -Ντροπή οι εικόνες να προπηλακίζει δημοτικό σύμβουλο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2025 | 20:19
Απεργία αντί πληρωμών επιλέγουν υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ - ΒΟΛΟΣ | 15.04.2025 | 20:14
Βόλος: Τραυματίστηκε σε τροχαίο 25χρονος δικυκλιστής
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2025 | 20:38
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή 19χρονη κοπέλα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2025 | 08:54
Τον έπιασαν στην Λάρισα – Αυτός είναι ο γνωστός τραγουδιστής που διακινούσε κοκαΐνη - ΒΟΛΟΣ | 15.04.2025 | 14:03
Κουρέτας σε Μπέο: «21 εκατ. ευρώ για τον αγωγό των ομβρίων και της ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ»-επεισόδιο με Λημνιό [βίντεο] - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2025 | 16:54
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας για την καταγγελία του ηθοποιού Τζαφέτα (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2025 | 19:33
Πώς έγινε η αδιανόητη τραγωδία με 2 νεκρούς στην Εγνατία: ΙΧ έκανε όπισθεν στη λωρίδα e-pass, έπεσαν επάνω του ΙΧ και φορτηγό - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.04.2025 | 16:20
Τέλος ο Βοσνιάδης από την ΑΕΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2025 | 08:58
Λάρισα: Έσπασαν και βεβήλωσαν μνήματα στο νέο κοιμητήριο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2025 | 09:08
Πλακιάς για Δίκη Τέμπη στην Λάρισα: Να δούµε πόσοι θα έρθουν στο δικαστήριο ως εµπειρογνώµονες ή ως κατηγορούµενοι