ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σάλος με την «Ελλάδα 2021» που αποκάλεσε τον Καποδίστρια «δικτάτορα» -Τι απαντήσεις και εξηγήσεις δόθηκαν
ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ Ο ΑΡ. ΧΑΤΖΗΣ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσημη ανάρτηση της «Ελλάδας 2021», επικεφαλής της οποίας είναι η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας ήταν «δικτάτορας».
Επρόκειτο στην ουσία για tweets της Ελλάδας 2021, τα οποία παρέπεμπαν σε άρθρο του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, μέλους της Επιτροπής, ο οποίος χαρακτήριζε τον Καποδίστρια δικτάτορα.
Αυτές ήταν οι αναφορές της Ελλάδας 2021:
(1/4) «Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν "ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού". Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.
(2/4) Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.
(3/4) Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς.
(4/4) Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης». Απόσπασμα από άρθρο του @AristidesHatzis στο @Andro_gr.
Οι αντιδράσεις στα social media ήταν άμεσες και πολλοί διερωτήθηκαν αν οι απόψεις αυτές απηχούν και επίσημες απόψεις της Ελλάδας 2021. Ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, ο οποίος έγραψε και το σχετικό άρθρο, αναγκάστηκε να μιλήσει σε εκπομπή της ΕΡΤ και να δώσει εξηγήσεις για τα περί «δικτάτορα» Καποδίστρια.
«Παρά τις όποιες αδυναμίες του, παρά τα λάθη που έκανε, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ήταν η καλύτερη εναλλακτική που υπήρχε για την Ελλάδα εκείνης της εποχής.
Όπως φαίνεται και από τις αναρτήσεις του, ο καθηγητής κ. Χατζής χρησιμοποίησε χθες τον όρο «δεσποτεία» για τον Ιωάννη Καποδίστρια και όχι «δικτατορία»:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε καλούς σκοπούς και θυσίασε τα πάντα για την Ελλάδα. Ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος και πολλοί χαρακτηρίζουν, ορθά, τη διακυβέρνησή του ως πεφωτισμένη δεσποτεία. Αλλά πεφωτισμένη δεσποτεία, σημαίνει ότι ήταν και δεσποτεία». #Greece2021
Η Ελλάδα 2021, μπροστά στον θόρυβο που ξεσήκωσαν οι απόψεις του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, έδωσε απαντήσεις, αργά το βράδυ της Δευτέρας:
Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου. Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον.
Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές».
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2025 | 14:08
Τραγωδία στο Νοσοκομείο Νίκαιας: Τραυματιοφορέας πέθανε ενώ μετέφερε ασθενή στα Επείγοντα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.04.2025 | 14:04
O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2025 | 14:02
Εσκίογλου: Ας γίνει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου η αφορμή να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2025 | 13:58
Κέρκυρα: Το σπάσιμο των μπότηδων έφερε την Πρώτη Ανάσταση - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2025 | 13:52
Κίνητρα αξιοπρεπούς εξόδου της παλιάς φρουράς αγροτών με πριμ για τη μίσθωση της γης στη νέα ΚΑΠ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.04.2025 | 12:27
Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης η περιφορά των Επιταφίων στην Καρδίτσα (φωτο - βίντεο) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2025 | 12:22
Το Αναστάσιμο μήνυμα του Δημήτρη Κουρέτα - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2025 | 12:18
Εξαφανίστηκε παραλία κάτω από το σημείο που κατέρρευσε ο παραλιακός δρόμος Ρακοποτάμου – Κεραμιδίου (ΦΩΤΟ)
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.04.2025 | 15:37
Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Καρδίτσας (φωτο - βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2025 | 12:25
Συναγερμός στην Π.Υ Λάρισας και μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά σε δασική έκταση στην Ανατολή Αγιάς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2025 | 18:26
To σχέδιο για τη Θεσσαλία: 86 εκατομμύρια για επισκευές δικτύων, πρόσληψη άνεργων και μικροδάνεια σε νέους πτυχιούχους - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2025 | 21:41
Εντυπωσιακοί και φέτος οι ανθοστόλιστοι επιτάφιοι των ενοριών της Λάρισας (φωτο) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2025 | 12:14
Τραγωδία στην Τσαριτσάνη: 52χρονος έπεσε από τη σκάλα του σπιτιού του και σκοτώθηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2025 | 11:47
Με κατάνυξη οι ακολουθίες της Σταύρωσης και του Επιταφίου στον Άγιο Αχίλλιο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2025 | 21:04
Κοσμοσυρροή στην περιφορά του Επιταφίου στα Νέα Κοιμητήρια Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2025 | 10:07
Βόλος: Έχασαν και την “Ανάσταση” οι παραλιακές τουριστικές επιχειρήσεις